петак, 16. јануар 2015.

ТРУБАЧИ...МАРШ НА ДРИНУ


Гуча, јануар, 2015.
   Не само у Србији и Европи, већ и у читавом свету, Драгачево је познато по труби. Прецизније - по Сабору трубачам који се сваке године од 1961. године организује у Гучи и има и интернационални карактер.
   А, зна се: прве трубе у Драгачево донели су преживели ратници, трубачи - значари, позивари у јурише, који су, потом, оснивали оркестре.
   Неки војни трубачи нису преживели ратне страхоте, што сведоче и епитафи на њиховим споменицима. Ево неких:

   "Овај спомен показује ике Сретена Јеринића из Горачића часно поживи 46 година. Погинуо је 1915 године на положају Кијеву као обвезник 3 чете 1. батаљона као наредник штабски трубач..."...

ДРАГАЧЕВЦИ ОВЕНЧАНИ КАРАЂОРЂЕВОМ ЗВЕЗДОМ, Библиотека општине Лучани, Гуча, 2014.

54. Драгачевски сабор трубача, Гуча, 2014.

   Под диригентском палицом Александра Аце Ђурића, у "Majami art čarter skul" на Флориди, група студената научила је да свира чувени српски Марш на Дрину.
   Све то забележено је на снимку постављеном на "Јутјуб", а јавност је на изведбу скренуо пажњу на друштвеној мрежи Твитер бивши срспки министар спољних послова Вук Јеремић.
 -Доле у Јужној Флориди, маестро Аца Ђурић и његаова талентована деца свирају Марш на Дрину у знак сећања на Први светски рат - написао је Јеремић.

   На споту се види како група студената вежба композицију у учионици, а после свирају на отвореном поред језера, док друга група плеше српско коло.

-Ово је мој мали допринос у прослави сећања на наше баке и деке и најславнију генерацију коју је Србија икада имала- написао је диригент Алекандар Ђурић на свом Фејсбук профилу.

Нема коментара:

Постави коментар