субота, 3. јануар 2015.

Радости Божића

   Божић, као највећи хришћански празник, има двоструки значај за све нас: богословски и породични. Богословски значај јесте у томе што се Бог оваплотио и постао човек, како би свим људима показао како да се обоже и да после вишедневног поста молитвено уђу у заједницу са Живим Богом једног зимског јутра, а породични значај има у томе што се - као такви - људи, цела породица, после Свете Евхаристије коју служимо на Божић окупљају на ручку у свом топлом гнезду и тог дана се међусобно друже.
   Управо та два аспекта овог празника истиче ауторка антологије која је пред нама Бакине Божићне приче Радмиле Мишев. Разумљив језик и стилска повезаност у овој збирци јасно указују на дугогодишњи рад на овој публикацији. Врло различито образовање и - наизглед - неспојив контекст аутора прича, Радмила Мишев је вешто повезала у целину и на тај начин спојила корисно и душепољезно штиво са обичајима и дала овом раду свој ауторски печат.
   Књига је подељена у пет тематских целина: Рождество, Божићни обичаји, Бајке и легенде, Божићне приче и Вертеп и Божићне представе. Први одељак почиње беседом блаженопочившег Епископа Стефана, а завршава се причом Светог Владике Николаја, чим ауторка антологије открива и педагошки аспект збирке јер учи читаоца јерархијском поретку Православне цркве. Други одељак показује обичаје и двема причама Љубивоја Ршумовића и Живорада Циглића пластично објашњава Божићне обичаје код Срба. Трећи део књиге поетски истиче неке детаље из самог празника, те илуструје истоветну атмосферу Божића у многим европским земљама. На овај се тематски надовезује и наредни одељак који својим многобројним Божићним мотивима читаоце подучава у вери и спознаји Живог Бога.
Светосавско звонце, Београд, 2013.
                                                     
   Закључни део антологије јесте и практична помоћ за реализацију Божићних приредби и за подробније упознавање млађих генерација са величанством овог празника, јер је вертеп игроказ који потиче из времена српских светих Немањића, који су нама - као народу - оставили залог за будућност не само задужбинама, хришћанским духом и менталитетом, већ и молитвеним заступништвом пред престолом Бога рођеног у пећини, коме су се мудраци поклонили, а пастири са читавом природом - осењени светлошћу наднебесне звезде - исповедали Родио се Емануил с нама Бог, а то су речи којима почиње ова својеврсна збирка коју препоручујемо свим генерацијама, како би шћућурени око огњишта уз приче слушали, памтили, а затим и поново својим потомцима причали Бакине Божићне приче.

ђакон мр Ивица Чаировић

Нема коментара:

Постави коментар