понедељак, 2. фебруар 2015.

САБОР ВЕРОУЧИТЕЉА

   У Патријаршији српској у Београду, после свете архијерејске Литургије у Придворној капели, одражан је сабор катихета Архиепископије београдско-карловачке.
   Сабрањем, на којем су изнесене потешкоће и похвале у раду катихета и разматран положај верске наставе у београдским школама, председавао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј. Протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, председник Одбора за верску наставу, упознао је Његову Светост са активностима вероучитеља у предходном периоду и представио најновији 12. број часописа вероучитеља Архиепископије Православни катихета. Предраг Ђукнић, наставни саветник Одбора за верску наставу, упознао је Патријарха са потребама унапређења статуса предмета како би се унапредила мисија веронауке и испунили циљеви духовне обнове.
                     
   Речено је да је веронаука најважнија мисија Цркве и да се преко ње може доћи до највећег дела нашег народа. Међутим, да би се ти циљеви испунили потребно је унапредити статус предмета, пре свега променити план и програм, решити радно-правни статус вероучитеља, као и размислити о увођењу бројчаних оцена и обавезности веронауке у школи. Тиме би се веронаука изједанчила са осталим предметима у школи.
                     
   Ђакон Радомир Маринковић, наставни саветник Одбора за верску наставу, упознао је вероучитеље са активностима Тима за израду новог наставног плана и програма при Комисији за унапређење црквене просвете Светог Архијерејског Сабора.
   Његова Светост је показао разумевање за све проблеме верске наставе и истакао да ће лично подржати све добре напоре за унапређење вероануке и мисије Цркве.

извор: СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Нема коментара:

Постави коментар