петак, 13. март 2015.

Путевима Мирослављевог јеванђеља


   Захваљујући сарадњи Министарства културе и информисања Републике Србије и Министарства културе Руске Федерације, Народног музеја у Београду и Руске Народне Библиотека у недељу, 8. марта, у 17 часова, у Оџаклији Музеја Вука и Доситеја свечано је отворена изложба Путевима Мирослављевог јеванђеља.




   Изложбу је отворио министар културе и информисања у Влади Републике Србије Иван Тасовац и министар културе у Влади Руске Федерације Владимир Медински. Поред двојице министара, присутнима су се обратили директор Народног музеја у Београду Бојана Борић-Брешковић и генерални директор Националне библиотеке Русије у Санкт Петербургу Антон Ликхоманов.
   Поред прилике да се изнова подсетимо значаја најстаријег српског ћириличног рукописа, који је 2005. уписан на УНЕСКО листу Памћење света посетиоци изложбе Путевима Мирослављевог јеванђеља имаће јединствену прилику виде оригинални 166. лист Мирослављевог јеванђеља који се чува у Националној библиотеци Русије у Санкт Петербургу и који је први пут изложен у Србији.
   Године 1845/46 манастир Хиландар посетила је руска духовна мисија на челу са архиепископом и научником Порфиријем Успенским. Фасциниран изгледом Мирослављевог јеванђеља, Успенски је 166. лист исекао и понео са собом. На овом листу налазе се читање за 7. (20.) јануар, празник Светог Јована Крститеља, украшена иницијалом са ликом Вавилонске блуднице која јаше апокалиптичну аждају. Лист се од 1846. до 1883. године налазио у Кијеву, а након тога пренет је у Императорску јавну библиотеку, данас Националну библиотеку Русије у Санкт Петербургу, где се и данас, у оквиру збирке Порфирија Успенског, чува заведен као Лист из Мирославова евангелиа Ф.п.И.Но.83.
   Сви заинтересовани посетиоци ће изложбу Путевима Мирослављевог јеванђеља реализовану у Музеју Вука и Доситеја моћи да посете у периоду од 10. марта до 5. априла 2015. године.

извор: Народни музеј, Београд

Нема коментара:

Постави коментар