петак, 13. март 2015.

ПУТ СВЕТЕ ПОРОДИЦЕ

 
   Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја у суботу, 1. марта 2014. године, у великој дворани Коларчеве задужбине у Београду одржано је изузетно духовно вече, које је обележило приказивање документарног филма „Пут Свете породице кроз Мисир - Египат“ аутора Хаџи Драгана и Хаџи Стефана Дамјановића  и концерт традиционалне и духовне музике.



   Хор ученика Богословије „Свети Сава“ под управом проф. мр Бранка Тадића је на почетку поздравио Њихова Преосвештенства, изасланика Његове Светости Епископа ремезијанског г. Андреја и Епископа шабачког г. Лаврентија и уз молитву Господњу отворио духовно вече. У препуној дворани чувеног Коларца био је велики број свештенослужитеља, вероучитеља, теолога, верног народа, а међу њима и архимандрит Гаврило, игуман манастира Лепавина и г. Драган Новаковић помоћник директора Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Србије.
   Овај, по много чему јединствени филмски подухват бави се темом до сада скоро непознатом и недовољно истраженом. Аутори, отац и син, забележили су места и материјалне доказе који и данас сведоче о три хиљаде километара дугом четворогодишњем путу Богомајке, Богомладенца и Праведног Јосифа кроз данашњи Египат, приликом бекства од мача римског цара Ирода. Приказани филм је само први део сабраног и сложеног материјала који је забележен, тако да се други делови ове јединствене документарне приче са нестрпљењем очекују.
   Гласовима и музицирањем, ово духовно вече су поред хора Богословије „Свети Сава“, на најлепши начин украсили вокални дуо „Пирг“, ансамбл „Чалгија – Мојсије Петровић“ и Даница Крстић са ансамблом „Сербика“.
   Као символичан израз захвалности за помоћ реализацији овог подухвата, аутори филма су уручили пригодне статуе добротворима, коју је у име патријарха Иринеја примио његов викар Епископ ремезијански Андреј, а у име др Милете Радојевића директора Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Србије, помоћник г. Драган Новаковић. Хаџи Драган и Хаџи Стефан Дамјановић су статуе уручили и Преосвећеном Епископу шабачком г. Лаврентију и архимандриту Гаврилу.

извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар