субота, 14. март 2015.

Steve Jobs није дозвољавао својој деци да користе таблете и i Phone. Ево зашто…



    Steve Jobs је у свету проглашен за еванђелиста дигиталног доба, али веровали или не он, је у свом дому забрањивао кориштење технологије, чак и његових чувених Ipoda.
   Новинар Newyork Timesa Nick Bilton, једном приликом је питао Јобса: „Твоја деца вероватно јако воле i Pod?“ на шта је он одговорио да га она никада нису користила. Он и његова супруга су у кући одређивали када и колико њихова деца смeју користити технологију. Замишљао сам Јобсов дом као рај за штребере: да су зидови гигантски екрани осетљиви на додир, а трпезаријски сто сачињен од iPoda, рекао је Билтон. Међутим, чланови породице су више волели да се друже и расправљају о историји и прочитаним књигама. Они су седили за дугим кухињским столом и разговарали једни с другима.
   Звучи сурово, али заиста је тако, а овај тренд је нарочито популаран код IТ стручњака.
   У Силицијској долини је тренд да инжењери и други IТ стручњаци своју децу штите од лошег утицаја технологије. Они их чак шаљу у школе где се не користе рачунари...



„Упознао сам бројне директоре IТ компанија који су ми рекли сличну ствар: они врло стриктно ограничавају кориштење технолошких направа својој деци, најчешће потпуно забрањујући употребу свих уређаја радним данима, и пуштајући их да их изузетно кратко користе викендом“ рекао је Билтон.

   Крис Андресон, бивши уредник магазина Wired и садашњи директор компаније 3D Robotics, отац петоро деце, једном приликом објаснио је зашто људи који раде у технолошкој индустрији држе техничке направе подаље од своје деце:

„Деца оптужују мене и моју жену да смо фашисти и да смо превише забринути због технологије и жале се да друга деца немају такве забране… То је зато што смo упознати с опасностима технологије. Видио сам такве ствари лично, и не желим да се то догоди мојој деци. “

   Juan Williams, оснивач Blogera и Twittera и његова жена Sarah кажу да уместо iPoda, њихова два дечака имају стотине књига које могу читати кад год пожеле.
   Како родитељи из света информацијских технологија одређују правила употребе уређаја?
   Деца млађа од десет година најподложнија су стварању завсности, не смеју у току радне седмице користити никакве направе. Викендом, рачунаре, телефоне и таблете могу користити између пола сата и два сата. Деца између 10 и 14 година могу током радног седмице користити рачунаре, али само за израду домаћих задатака.
   Leslie Gold, оснивач и директор Saderland Golda каже да у његовој породици постоји правило забране свих екрана током радне недеље. Ипак, како деца расту, тако им морају чинити неке уступке, јер им рачунари све више требају за учење.
   Када су „паметни“ телефони у питању, већина стручњака за технологију не даје их деци пре напуњених четрнаест година.

„Међутим, једног правила придржавају се сви – нема никаквих екрана у дечјој соби. Никада. Тачка.“ каже Крис Андерсон.

   Ali Partovi, оснивач компаније ILike и саветник при Facebooku, каже да он прави разлику између „конзумеристичког“ и „креативног“ кориштења технологије, и деци дозвољава само ово друго – стварање уметности преко рачунара или програмирање.
   За многу је децу важно да у одређеној мери науче како се користе рачунари, али да их користе с поштовањем. Омогућите деци да проводе пуно времена у природи. Можда ће вам тренутно замерати, али ће вам бити захвални касније у животу.

Нема коментара:

Постави коментар