четвртак, 2. април 2015.

Свет књиге: ТРИ ДРВЕТА, ТРИ БОЖЈА ЧУДА

Поздравна реч

Драги наши мали читаоци,
   Сликовница коју држите у рукама надахнута је, барем у главним цртама, сликовницом Анђеле Елвел-Хант "Повест о три дрвета", а ова је, опет, сачињена на основу једне бајке. Али наша сликовница није тек нека обрада или прерада "Повести о три дрвета". Поново је, од почетка, написана у новом облику, измењеном, допуњеном и умногоме самостално састављеном. У њој су у првом реду наглашени и описани истинити догађаји из живота Господа нашега Исуса Христа на земљи.
   Свако дете сања о својој будућности и замишља је овако или онако. Касније му се понекад чини да је Бог изменио његове снове и планове, да му није испунио жеље и идеале. Ту свако од нас личи на три дрвета из наше сликовнице.


   Али наша осећања су варљива, а наше мисли ограничене. Бог све нас бескрајно воли. Он нам жели свако добро и спасење. Даје нам све што је за нас заиста најбоље, најкорисније, најлепше. Зато и кад изгледа да је наш живот потпуно другачији него што смо га замислили, треба да верујемо и да знамо да нам Господ Исус Христос даје све што је за нас најбоље и најспасоносније. Његови дарови су увек бољи, кориснији и лепши него било шта што ми сањамо, желимо, замишљамо и планирамо.
   То видимо на примеру три дрвета из наше ликовнице. Казивање о та три дрвета јесте казивање о теби, драги мали читаоче и о детету које је у свима нама.
ТРИ ДРВЕТА-ТРИ БОЖЈА ЧУДА:из света бајке до истине Еванђеља, Беседа, Нови Сад, 2005.
   Свако дрво из ове повести остварило је свој животни сан, али не својом снагом и памећу. Остварило га је служечи Господу Христу и волећи Њега.
   Волимо Га и ми, драга децо, са поверењем у његов мудри Промисао о нама живимо по Његовој светој вољи. Тада ће и наш живот бити доживљај чудесних дела Божјих, препун лепоте, радости и смисла.
   То је порука коју нам упућује ова сликовница. Кад је читате и прихватите, то ће бити највећа награда и радост за оне који су је за вас приредили.
   Нека вас Господ наш Свеблаги све благослови!

Воли вас ваш владика Иринеј
Тијање, Издвојено одељење ОШ "Академик Миленко Шушић"

Нема коментара:

Постави коментар