уторак, 22. септембар 2015.

Традиционални сабор у манастиру Студеница

   На празник Рођења Пресвете Богородице, који се у народу зове Мала Госпојина, око Манастира Студенице одржан је традиционални народни Сабор. Почео је Светом Литургијом у великом храму Богородице Добротворке. Литургијом је началствовао Игуман Манастира Студенице Архимандрит Тихон (Ракићевић) уз саслужење Архимандрита Дамјана (Цветковића), Протосинђела Саве (Илића), Јеромонаха Виталија (Милошевића), Протојереја-ставрофора Мирољуба Маринковића из Краљева и Протојереја-ставрофора Мирослава Поповића из Мелбурна у Аустралији, који сваке године на овај празник долази у Студеницу.
   Овај празник у Студеници одржава везу са временима када су покрај наших храмова и манастира држани народни сабори на којима се наш народ сусретао, упознавао и дружио. Као што је речено у проповеди, данашњи долазак верника са разних страна на једно место – на Свету Литиргију представља оно будуће окупљање свег изабраног народа на једно место – у Царство Божије око Христа Спаситеља.
   После Литургије верници су, по обичају, послужени у манастирској гостопримници после чега су наставили дружење око манастирског комплекса. На овај празник народ долази у Студеницу у току целог дана, а највише из студеничке околине и ивањичког краја.

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар