четвртак, 1. октобар 2015.

Мошти преподобног Симона монаха свечано дочекане у манастиру Жича

   Мошти Светог Краља Стефана Првовенчаног, потоњег Преподобног Симона монаха, први пут су од 1919. године изнете из манастира Студеница и са благословом и молитвама Његовог Преосвештенства Епископа Жичког г. Јустина, свечано су пренете јуче, 29. септембра 2015. године, у манастир Жича.
   Преосвећени Епископ  жички г. Јустин началствовао је данас, 30. септембра 2015. године светим евхаристијским сабрањем, поред светих моштију Преподобног Симона монаха, у храму Вазнесења Гоаподњег у манастиру Жича. Епископу Јустину саслуживао је архимандрит Тихон, игуман манастира Студеница са свештеномонаштвом, свештенством Епархије жичке и гостом из Епархије тимочке, јеромонахом Захаријем (Митић), сабратом манастира Буково.
Сабраном верном народу о светом краљу беседио је игуман Тихон, и кроз историјски приказ његовог живота и дела подсетио о светом и чудесном животу светог Стефана, који је предводио српски народ као краљ и који се сада моли за српски народ пред Престолом Творца.
Након Литургије, уследило је поклоњење верника светим моштима, уз усрдне молитве, да походећи српском земљом, свети Краљ утврди и оснажи свој народ у временима немирним и пуним искушења.
   Свете мошти преподобног краља српског Стефана Првовенчаног стигле су у манастир Жича претходног дана, када су свечано дочекане од стране Епископа Јустина и игуманије жичке мати Јелене и њеног сестринства, а потом унете у храм Вазнесења Господњег. Акатист преподобном Симону монаху служио је владика Јустин. Након акатиста, владика Јустин је, у беседи, позвао верни народ да сви искористимо ових седам дана и притекнемо на молитву преподобном Симону, јер је са нама неко ко све наше молитве и помисли може да принесе Господу Богу. Владика је узмолио светог краља да он припреми велику прославу, осам векова самосталности Српске Цркве, да нам донесе свој небески мир и благослов, да излије на нас благодат и љубав јер је он грађанин Небеског Јерусалима.
Мошти ће боравити у манастиру Жича до вечерас у 17 сати, када ће бити пренете у храм Свете Тројице у Краљеву, где ће се налазити до 3. октобра. Потом ће у свечаној литији мошти бити донесене у Саборни храм Светог Саве у Краљеву, у коме ће бити изложене на поклоњење вернима до 7. октобра ове године.

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар