недеља, 13. децембар 2015.

КОНЗЕРВАЦИЈА СТУДЕНИЧКОГ ЈЕВАНЂЕЉА

   Завршена је конзервација Студеничког четворојеванђеља из прве половине XVI века, једине сачуване рукописне књиге из старе библиотеке Манастира Студеница. Посредовањем Народног музеја Краљево, Одељење за заштиту, конзервацију и рестаурацију Народне библиотеке Србије, завршило је комплетан процес конзервације књиге, у којем су учестовали Милан Милосављевић, конзерватор и Звонимир Ратковић, књиговезац рестауратор, уз консултацију са Жељком Младићевићем, начелником одељења. Овом приликом књига је и микрофилмована, а Јеванђеље је крајем новембра враћено манастиру Студеница. Пројекат је комплетно финансирало Министарство културе Републике Србије.
Почетак Јеванђеља о Луки: за писање је коришћено црно, плаво и црвено мастило и злато
   Студеничко јеванђеље је српскословенско рукописно напрестолно јеванђеље, исписано  ресавским правописом на 407 листова хартије, крупним уставним калиграфским писмом, средином XVI века. Текстови четворице јеванђелиста Матеја, Марка, Луке и Јована почињу предговорима архиепископа Теофилакта Охридског. Почетак сваког јеванђеља истакнут је богато колорисаном орнаменталном квадратном заставицом испуњеном преплетном лозицом, као и раскошним иницијалним словом на почетку текста. Илуминацију је радио добар цртач који је имао изванредан смисао за боје и био склон племенитим односима кобалтно плаве и злата, чиме се одликује старо српско монументално сликарство.
Свако од четири јеванђеља почиње квадратном заставицом декорисаном мотивом преплетене лозице
   О значају књиге сведочи нам рестаурација њених листова и повеза почетком XIX века. Књигу је преповезао Мојсије Ивановић 1824 године у манастиру Каленићу, о чему постоји запис у самом рукопису. Дрвене корице су пресвучене мрком кожом са утиснутим крстастим орнаментом. Никанор Ружичић, ректор београдске богословије и епископ жички, оставио је запис на страницама рукописа о својим посетама манастиру Студеница 1886. и 1887. године.
Књига је преповезана почетком XIX веке, а сада је извршено ново преповезивање књиге након конзервације повеза и сваког листа јеванђеља посебно

     извор: Народни музеј, Краљево  

Нема коментара:

Постави коментар