понедељак, 8. август 2016.

НА ДАНАШЊИ ДАН

   На данашњи дан 1217. године, крунисан је први српски краљ Стефан Немањић. Круну, коју је добио од папе Хонорија III, у Србију су донели папски изасланици.
   Стефан Немањић, назван Првовенчани, био је средњовековни српски владар који је Рашку подигао на статус краљевине, као и значајан писац који је жанру биографије владара у српској књижевности дао стил и узор. Његово најзначајније дело је „Житије Светог Симеона“.
   Године 1217. уз сагласност папе Стефан Немањић је крунисан за краља Србије. Легат римског папе Хонорија III доноси круну у тадашњу Кнежевину Рашку, а Стефан бива први крунисани Немањић, због чега ће касније овај владар бити упамћен по називу Првовенчани (првокрунисани међу Немањићима).
   Већ 1219. године уз сагласност Никеје, долази до самосталности српске цркве, стварањем аутокефалне српске архиепископије. Стефан Немањић Првовенчани је на крају свог живота направио свој завет. Српска православна црква слави га као свеца.
1832. Рођен српски писац и сликар Ђура Јакшић, највећи лиричар српског романтизма и један од најдаровитијих српских сликара XIX века. Поред поезије, која је највреднија у његовом књижевном опусу, писао приповетке и херојске поеме.

Нема коментара:

Постави коментар