среда, 2. новембар 2016.

ЈЕРУСАЛИМСКИ ПАТРИЈАРХ ОБИШАО РАДОВЕ: ОТВОРЕН ИСУСОВ ГРОБ, ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ ДВА ВЕКА!

   Научници су отворили, први пут у последња два века, место за које хришћани верују да се налази гроб Исуса Христа у Цркви Светог гроба у Јерусалиму. Мермерна плоча која се налази на гробу биће отворена током три дана за радове рестаурације, јавила је агенција Франс прес на лицу места.
   Радови ће бити усмерени на обнови и очувању едикуле, древне одаје где се по веровању налази Исусов гроб у Цркви Светог гроба у старом граду Јерусалима. То су први радови на том месту од 1810. када је светилиште рестаурирано и добило садашњи облик после пожара. Ова црква спада у једно од најсветијих места хришћанства.
   Цркву, једну од најстаријих на свету, саградио је 325. године нове ере римски император Константин. Зграду је 1009. разорио муслиман Калиф ал Хаким. Обновили су је крсташи у 12. веку и тада је добила садашњи изглед, а пожар из 1808. скоро је уништио едикулу. Радови на обнови здања почели су у мају ове године.
   Увече у среду, 26. октобра 2016. године, Његово Блаженство Теофило, Патријарх јерусалимски, у пратњи Митрополита капитолијског Исихија, старијег ген. секретара Архиепископа константинског Аристарха,   архимандрита Матеја, архимандрита Вартоломеја и других светогробних отаца, отишао је пешице до цркве Васкрсења Христовог.
   Тамо су разговарали са кустодом Свете Земље,  о. Франциском и Архиепископом Севаном из Јерменске Патријаршије, а онда су ушли у кувуклију Светог Гроба, где су разгледали плочу која покрива Гроб, а која је сада уклоњена од стране техничка из НТУА, под руководством  гђе Моропулу. Плоча је уклоњена да би се очистила и да би се открила основа и цела стена Гроба. Детаљи ће ускоро бити приказани преко одговарајућег снимка.
   После целивања споменика и након што су обавештени о тренутним техничким радовима, оци су захвалили Васкрслом Господу који је благословио извођење консервације и пројект обнове Његовог Животворног Гроба.

   извор: www.tvhram.rs

Нема коментара:

Постави коментар