среда, 7. децембар 2016.

ТАЈНА ВАШЕГ КРШТЕЊА

 Децо, да ли сте икада видели своју крштеницу? Она садржи некеврло важне податке о вама. Она говори како и када сте постали чланови Божије породице – Цркве и како сте постали један важан део њеног живота.
   Већина од вас се не сећа свог сопственог крштења, јер сте крштени још као бебе. Али ви имате крштеницу која говори о томе како сте приступили Цркви.
   Крштење је било велики догађај за вас, ваше родитеље, вашу породицу и целу Цркву. Сви су били узбуђени када су вас ваши кумови понели у Цркву. Можда имате фотографију која је начињена тога дана. Ако је имате, ставите је на важно место у вашем породичном албуму.
   То је био ваш први корак у Цркви.Заједно са вашим кумовима који су тог дана говорили у ваше име, ви сте дошли да будете са Богом. Знаком крста свештеник вас је обележио, а то је знак свих људи који верују у Бога Оца, Сина и Светога Духа. Крст је знак који ми употребљавамо да по- кажемо нашу веру у Бога.
Саборни храм у Крагујевцу, 17.11.2016.

   По вашем крштењу свештеник је дунуо у вас како би зле духове и све што је лоше одагнао од вас. Над вама је начинио знак крста, чиме вас је ставио под заштиту Божије моћи. Потом су вас кумови окренули лицем ка олтару Божијем и Његовом царству. Тада су дали обећање у ваше
име да ћете увек бити добар члан и грађанин Божијег царства на небесима. Онда вас је свештеник узео од кумова и ставио у воду. Трипут вас је ставио у воду или покропио водом и подигао. Док је то чинио он је говорио: Крштава се раб Божији, па ваше име, у име Оца, амин, и Сина, амин, и Светога Духа, амин. Тиме сте били опрани од свих грехова и постали чисти. Вода за све хришћане значи смрт и и живот и очишћење. Онда су вам дали нову белу одећу крштења. Ова бела одећа треба да нас подсећа целог живота да нам је подарен нов живот у Господу. На крају је свештеник помазао сваки део вачег тела: чело, очи, нос, уши, усне, прса, руке и ноге. Тиме је Свети Дух дошао у ваш ум, у ваша срца и ваша тела да вам помогне да мислите и радите као добри хришћани. Дух Свети долази да нам помогне да знамо Бога и да га љубимо, свако на свој посебан начин. На крају је сав народ у Цркви певао: „Ви који се у Христа крстите, у Христа се обукосте. Алилуја.“ Три пута сте ишли у круг у малој литији, која вас је подсетила да од тог дана нема краја вашем животу са Богом.

   Часопис Каленић, бр.6, 2016, Дечија страна

Нема коментара:

Постави коментар