среда, 7. децембар 2016.

ПОВЕЉА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

   У суботу 3. децембра, у просторијама Удружења књижевника Србије у Београду (Француска 7) ово удружење доделило је награде за животно дело запаженим личностима из целе Србије.
   Међу награђенима за посебан допринос српској култури, нашао се и Ника Никола Стојић, етнограф, вајар и песник из Гуче. Стојић је аутор неколико десетина књига, а чији је добар део објавила Библиотека општине Лучани, међу којима су најбројније оне о Драгачеву, збирке песама за децу и збирке записа са гробљаша.
   У образложењу Удружења књижевника Србије поводом доделе Повеље за животно дело, пише:
   „Организатор културног живота на ширим просторима Западне Србије. Један је од оснивача више културних манифестација, међу којима је у свету познати Драгачевски сабор трубача од 1961. године. Упоредо са књижевним стваралаштвом, Никола Стојић се афирмисао као ликовни уметник, вајар, а своја остварења излагао у земљи и иностранству у најпознатијим галеријама. Стојићев књижевни опус је разнородан. Он је објављивао збирке песама, монографије, лексиконе, споменице. Он је превасходно песник са 25 објављених књига. Библиографије Николе Стојића објављене су 2004. и 2016. године и премашују чак 600 наслова.
   Стојићев књижевни опус и остали резултати у култури, као и 50 година његовог целокупног рада, кандидују овог песника и тумача народно-културног стваралаштва, за такво признање каква је Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије.“
   Овом приликом, председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић о Стојићу је рекао: „Никола је један диван човек и неуморан ризничар народног духа драгачевског краја. То је оно богатство нашег народа и такви људи су драгоцени и њих морамо да ценимо.“
   Поред Нике Николе Стојића, на овој свечаности награђени су и Милоје Поповић Каваја, Душан Ковачевић, проф. др Дарко Танасковић и проф. др Зоран Павловић.

   извор: Библиотека општине Лучани, Гуча

Нема коментара:

Постави коментар