петак, 10. фебруар 2017.

НОВЕ КЊИГЕ У ШКОЛСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ, ИЗДАЊА "СВЕТОСАВСКОГ ЗВОНЦА"

”Звончићи Светом Сави”

”Бакине Божићне приче”

”Десет Божијих заповести у сто прича”

"Васкршње приче"


Основна школа "Академик Миленко Шушић", Гуча
Светосавско звонце  поново радује читаоце новом књигом, антологијом  ”Звончићи Светом Сави”. Књига је замишљена као приручник за ученике, али и наставнике и вероучитеље. Књига се састоји од десет поглавља:

Живот Светог Саве
Средњевековни писци о Светом Сави
За млађи узраст
За старији узраст
Легенде
Стваралаштво младих – дечје стваралаштво
Народне песме о Светом Сави
Родољубиве песме
Драмски текстови
Песме са нотним текстовима

У сваком поглављу приказан је сажет и јасно изложен живот Светог Саве, а песме и прозни текстови су брижљиво одабрани и прилагођени деци млађег и старијег узраста. Приређивач књиге гђа Радмила Мишев се свесрдно потрудила да одговори на многобројне молбе вероучитеља и учитеља да на једном месту имају све о Светом Сави, што ће деци користити у свакодневном животу и раду и припремању светосавских прослава.
Легенде су из пера наших познатих књижевника, а драмски текстови су прилагођени извођењу у учионици и на сцени. Посебна вредност књиге су дечји радови објављивани у ”Светосавском звонцу” уназад десетак година.
Желећи да за најрадоснији хришћански празник обрадује своје читаоце, ”Светосавско звонце” је, са благословом Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, издало антологију ”Бакине Божићне приче”. Приређивач књиге, главни и одговорни уредник Звонца, госпођа Радмила Мишев, је избор најлепших савремених и класичних божићних прича, ”Бакиних Божићних прича” проткала са много љубави и нежности.
Ова антологија на особен начин пружа сваком читаоцу могућност сагледавање лепоте Божићних празника приказане кроз пет целина: Рождество, Божићни обичаји, Бајке и легенде, Божићне приче и Вертеп и Божићне представе.
Колико је књига питка и разумљива у самом предговору открива нам ђакон мр Ивица Чаировић, који између осталог каже: ”Разумљив језик и стилска повезаносту овој збирци јасно указују на дугогодишњи рад на овој публикацији. Врло различито образовање и ”наизглед” неспојив контекст аутора прича, Радмила Мишев је вешто повезала у целину и на тај начин спојила корисно и душепољезно штиво са обичајима и дала овом раду свој ауторски печат”.
Светосавско звонце је, са благословом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, издало други наслов, књигу ”Десет Божијих заповести у сто прича” у едицији ”Еманул”. Ова књига за мале и велике, доживела је своје прво издање још 2007. године, које је распродато за месец дана. Због великог интерсовања читалаца, који су се стално распитивали када ће да се појавити ново издање књиге,  редакција Светосавског звонца је донела одлуку да штампа друго издање.
Књига је пригодна као штиво које може да се чита у готово свим приликама, јер садржи теме на којима је постављен морални кодекс читаве планете, Божије заповести приказане су кроз сабране народне и уметничке приче из нашег народа и готово свих култура света.
Кроз ових сто прича, као животним предивом исплетено је искуство милиона наших предака и других народа, а читалац може кроз њу да допуни знање о Божијим заповестима и да на тај начин дозна и сагледа пут како да не поклекне пред силним искушењима овога света.
"Васкршње приче"

 Након ”Десет Божијих заповести у 100 прича", ”Бакиних Божићних прича” и ”Звончића Светом Сави”, Звонце је овом књигом испунила први део свог издавачког плана за 2015. годину. Самим тим је и заокружило и обрадило неке од најзатупљенијих тема у катихетском и обичајном животу нашег народа и Цркве, а то су: Божије заповести, догматски и обичајни смисао празновања Божића, прозно и лирско стваралаштво посвећено Светом Сави и сада тема духовног и животног значаја обележевања празника Васкрсења Господњег.
   Књига је подељена по сегментима који обухватају: катихетски у делу који носи назив: ”О Васкрсу”, затим ”Васкршње легенде и бајке”, ”Васкршње приче” и приче сведочанстава о Божијој милости у делу који носи назив: ”Велика је милост Господња.”

Нема коментара:

Постави коментар