недеља, 30. април 2017.

Освећење времена: ПАСХА ГОСПОДЊА

   Највећи и најрадоснији хришћански празник је Васкрсење Христово. Овај празник се зове и Пасха. Пасха је јеврејска реч и значи: излазак - избављење.
   Јевреје празновање старозаветне пасхе подсећа на ослобођење њихових предака из египатског ропства, када је Мојсије извео свој народ из Египта и одвео га у Обећану земљу. Хришћани славе новозаветну Пасху, избављење целог човечанства кроз Христа из ропства смрти. Славе даровање новог живота и вечног блаженства.
   Према важности доброчинстава које смо добили Христовим Васкрсењем, Пасха је Празник над празницима.
   Богослужење овог празника је величанствено. У зору овог празника је величанствено. У зору на дан васкрсења звоне сва звона на православним црквама објављујући дивну вест Васкрсења Христовог.
   Свештеници уместо тамних облаче беле одежде, а храмови сијају у сјају и радости.

ПОБУСАНИ ПОНЕДЕЉАК

   У први понедељак (Побусани понедељак) после Васкрсне, Светле седмице, у црквама се после Литургије служи парастос за све који су умрли у нади свеопштег васкрсења.
   Од давнина је обичај да на тај дан људи обилазе гробове својих покојника. Тада се носе јаја, као символ општег васкрсења и прекађују се гробови.
   Побусани се зове зато што су некада хумке биле прекривене травом, па се на њих стављало ново бусење и уређивали гробови.

Нема коментара:

Постави коментар