понедељак, 17. април 2017.

ФИЛМСКА ЈАЈА


   Пошто сам...неопрезно обећала да ћу открити тајну своје специјалне технике за фарбање јаја, тешка срца испуњавам то обећање. Није лако обелоданити рецептуру која се већ генерацијама чува у вашој породици, али добробит заједнице мора бити изнад свих индивудалистичких настројења, чак и оних мистичких. Прометеј не би био Прометеј да се сам грејао на ватри коју је отео од Хефеста.
   Дакле, драге моје, пред вама је рецепт за ФИЛМСКА ЈАЈА!
   Обратите пажњу - ово је техника за највештије међу нама. Уколико уобичајене методе - луковину, мермерна јаја, восак, хочанска и ораховачка јаја - не држите у малом прсту, немојте се ни упуштати у експеримент са Филмским јајима.
   Пре свега, Филмска јаја фарбају се на Велику Суботу, никако на Велики петак нити на Велики четвртак, и то што касније, по могућству касно после подне - али никако због тога што се то не ваља, нити да бисте на себе навукле неко од дежурних проклетстава, већ да бисте могле лепо да окасните са спремањем свих осталих ђаконија, које ћете великодушно препустити мужу, или деци.
   Подразумева се да сте пре фарбања купиле опробану фарбу у познатом ланцу супермаркета из једне братске православне земље, из које нам долази најфинији фушерај, далеко супериорнији од пијачног.
   Ништа ту заправо није компликовано као што изгледа. Помешајте три врсте сирћета, из полупразних флаша које су вам увек при руци - алкохолно, јабуково, и винско. И две-три капи балзамика. Оперите и скувајте јаја у мешавини воде и мешавине сирћетних киселина, фарбу из братске православне земље растворите према упутству са кесице, већ скувана јаја која су већ током кувања добила изглед нагореле целулоидне траке спустите у шерпе са фарбом. Напомена - фарбе немојте мешати! (Мада би било интересантно видети како би изгледала Филмска јаја офарбана у мешавини црвене, зелене, плаве и жуте боје.)
   У свему према упутству - нека се ту крчкају колико је потребно, а онда их извадите да се оцеде. Ако сте све добро урадиле, јаја различитих боја имаће по себи мехуриће различитих величина. Што разноврснији мехурићи - то ће бити успелије музге које ће фарбаним јајима дати жељени изглед оштећене филмске траке. Када се јаја добро оцеде и осуше - пред вама ће се указати Филмска јаја у пуном сјају!
   Остаје само да их ставите у кутију од филма, да их фотографишете, и да их пошаљете на фејсбук такмичење на којем сте већ унапред однеле прву награду.
  Завршна напомена - чак иако све урадите како треба, постоји могућност да вам Филмска јаја не успеју. Тајна Филмских јаја крије се управо у тајни чије се откровење дарује само највећим мајсторима, пардон - мајсторицама.
   Христос воскресе!

   Анастасија-Весна Илић

Нема коментара:

Постави коментар