петак, 8. децембар 2017.

KОЛО УПИСАНО НА УНЕСКОВУ РЕПРЕЗЕНТАТИВНУ ЛИСТУ НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

    Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа донео је одлуку о упису елемента Кола, традиционална народна игра на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Одлука о упису донета је 12. редовном заседању које се од 4. до 9. децембра одржава на острву Чеџу у Јужној Кореји.
 
   Центар за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду припремио је, на основу одлуке Националног комитета за нематеријано културно наслеђе, номинацијски досије, који је Министраство културе и информисања упутило у процедуру усвајања. Номинација је припремљена у сарадњи са предлагачима елемента Факултетом музичке уметности, Ансамблом традиционалних игара „Коло“ и Центром за истраживање и очување традиционалних игара Србије (ЦИОТИСом), уз учешће појединаца, локалних заједница, институција, невладиних организација, стручних удружења.
   Упис кола,  на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа, значајан је, не само због тога што ће овај сегмент нематеријалног културног наслеђа Србије постати међународно видљивији, већ ће и различите заједнице бити подстакнуте да активно доприносе очувању и преношењу елемента као дела сопственог наслеђа.

   Етнографски музеј у Београду
   Центар за нематеријално културно наслеђе
   извор: etnografskimuzej.rs

Нема коментара:

Постави коментар