среда, 4. септембар 2019.

Нови уџбеник православне веронауке


   Почетком августа 2019. године изашао је из штампе уџбеник православне веронауке за други разред средње школе – гимназије и техничке школе (четворогодишње школе) у Републици Српској. Уџбеник је штампан по благослову председника Kатихетског одбора Српске Православне Цркве Митрополита дабробосанског г. Хризостома, а у издању Kатихетског одбора Српске Православне Цркве у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине. Аутор уџбеника је Јован Благојевић, а уџбеник је урађен по свим савременим дидактичко-методичким стандардима и у складу са наставним планом и програмом православне веронауке који је одобрен од Минстарства просвете и културе Републике Српске. Састоји се из шест наставних тема и 28 наставних јединица, на укупно 95 страна.
   Садржајем је овај уџбеник највећим делом усресређен на теме из Старог завета. Осим старозаветних тема, прве наставне јединице су посвећене православном хришћанском учењу о Светој Тројици, док се последње наставне јединице дотичу периода којим започиње време Новог завета. На тај начин уџбеник је усклађен са наставним планом и програмом којим је предвиђено да се током другог разреда средњошколског образовања (у гимназијама и средњим техничким школама) постави полазна основа за разумевање величанствених истина Новог завета тешко схватљивих без познавања Старог завета. У том контексту основни мотив који се провлачи кроз представљене наставне јединце јесте сагледавање Старог завета као „васпитача за Христа“.
   Дакле, овај уџбеник би требао учинити наставу православне веронауке занимљивијом, док би вероучитељима могао помоћи у ефикаснијој и квалитетнијој реализацији наставних садржаја из православне веронауке у другом разреду средње школе.

   др Славољуб Лукић
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар