уторак, 15. октобар 2019.

Дигитална Студеница, Свети Сава- прича о манастиру

   Захваљујући новим технологијама, посетиоци манастира Студеница могу да виде настајања и изградњу, интерактивне фреске, све најважније информације о манастиру, али и обраћање Светог Саве. Пројекат "Дигитална Студеница - проширена стварност", који је финансирало Министарство правде, атракција је не само за најмлађе.
   "Занимљиво је било...Свети Сава ми је причао о цркви, гледао сам фреске у цркви", рекао је дечак који је посетио манастир.
   "Занимљиво је било...Свети Сава ми је причао о цркви, гледао сам фреске у цркви", рекао је дечак који је посетио манастир.
   "Ово је јако лепо искуство за мене, видела сам манастир из ваздуха, била сам и у манастиру", пренела је утиске девојчица.
   Тако се у аутентичном здању трпезарије из времена Саве Немањића, првог студеничког игумана радознали посетиоци задужбине из 13. столећа, упознају не само са историјом, већ и свим културним вредностима које се баштине више од 800 лета.
   "Навикавамо се на постојање ове поставке која је урађена у технологији проширене стварности. Марко Тодоровић је радио дизајн. Јако су добре реакције људи који посете ово место, туриста, верника. Може много да се научи за кратко време", каже архимандрит др Тихон Ракићевић, игуман манастира Студенице.
   Свакако да у Студеници и кустоси имају важну улогу.
   Милош Гвозденовић, кустос, докторанд српске књижевности истиче да је одатле кренула српска малтене оригинална књижевност.
   Први познати аутор је Свети Сава и "Житије Светог Симеона" у склопу "Студеничког типика". Тројезично издање на српском, енглеском и руском језику "Студеничког типика" које су пприредили др Маја Анђелковић и архимандрит др Тихон Ракићевић.
   Према његовим речима, у оквиру тог издања је и фототипско издање једног преписа "Студеничког типика". Добило је признање фестивала хуманистике, под називом "Пази шта читаш".
   "Прави благослов је био доћи и видети све ово", каже један посетилац.
   У предворју Немањине Богородичине цркве уклесан је натпис из 1208. године са речима из Богослужења "Заволех красоту дома твога".
   Оне су уједно и позивница да посетите манастир Студеницу, споменик, који је због изузетне лепоте архитектуре, сликарства и природног октужења, део историје и културе човечанства.

   извор: www.rts.rs

Нема коментара:

Постави коментар