субота, 5. октобар 2019.

ЖИЧА, ЖИЧА, ЖИЧА, ЖИВ МИ БИО, ЖИВАДИНЕ!


Сви који у недељу 6. октобра дођу на прославу јубилеја 800 година аутокефалности СПЦ, уз помоћ озвучења и видео пројекција на простору око манастира Жича, моћи ће да чују и виде оно што се буде догађало, стоји у позиву прес службе манастира
Ове године навршава се пуних осам векова од догађаја који се 1219. године догодио у Никеји. Тада је, заузимањем хиландарског монаха Саве код Васељенског Патријарха Манојла Првог Сарантена, српска црква добила самосталност. Први архиепископ је постао светитељ Сава. Свети Владика Николај овај догађај описује напомињући да је Свети Сава молио да некога другог изаберу за архиепископа, наглашавајући своју недостојност за тако узвишен чин, али је на инсистирање патријарха, цара и свих монаха из пратње Светог Саве, ипак пристао, саглашавајући се са вољом Божјом. Уследио је огроман труд на организацији нове архиепископије на просторима српских земаља, који је светитељ са великом преданошћу улагао .
У међувремену, многа искушења, ратови и разарања претила су да угасе пламен вере који је запалио Свети Сава. Српска Православна Црква је храбро и достојанствено носила велико знамење и име које јој је Свети Сава завештао. Цена тога била су многа страдања – храмова, књига, драгоцености, свештенства, чак и Патријараха, и верног народа. Ипак, сила Васкрсења је увек изнова сијала из многих гробова и јама.
Велика је част бити савременик овог јубилеја. Тим поводом, централна прослава јубилеја осам векова аутокефалности Српске православне цркве биће одржана 6. октобра у Манастиру Жичи. Света архијерејска литургија, којом ће началствовати патријарх српски Иринеј, уз саслужење великог броја архијереја, почеће у 9 часова. У наставку биће уприличен културно-уметнички програм у коме учествују: KУД ''Абрашевић'', Бора Дугић, ''Kосовски божури'' и академик Матија Бећковић.
„Жеља нам је и радост да сви који дођу на ову прославу имају прилику да на најбољи начин учествују у догађају. Помоћу озвучења и видео пројекција на простору око манастира, сви присутни ће моћи да чују и виде оно што се буде догађало.
У име Епархије жичке, благословом епископа жичког Јустина, позивамо Вас да узмете учешће у овом величанственом догађају. Ово је свенародни догађај који пројављује основну истину наше вере, да су љубав и саборност знаци по којима ће свет познати да смо ученици Христови. Нека Свети Сава и даље благосиља наш народ молитвеним заступништвом пред Престолом Свевишњег Бога. Са великим песником В. Илићем кличемо:

''Векови су прохујали и многи ће јоште проћи,
Ал' то дете јоште живи, јер његова живи слава,
Јер то дете беше Растко, син Немањин, Свети Сава'', 

истиче се у саопштењу које је медијима достављено из манастира Жича.

Нема коментара:

Постави коментар