среда, 15. април 2020.

Порука ученика на највећем Васкршњем јајету у Србији


                          
Како је пандемија и новонастала ситуација у нашој земљи постала искушење за сваку особу, тако је и ученицима рад у школи одједном постао нови вид рада и сарадње са наставницима. Многе идеје и различите потребе сваког ученика наиђу на препреку кроз сведени рад на комуникацију путем електронских помагала и самостални рад у кући.
   У сусрет Васкрсу ове године, ученици ОШ „Ђура Јакшић“ у Конареву су са својим вероучитељем Миланом Милутиновићем, прекинути пројекат због пандемије премоделовали у посебну причу и поруку. Ученици шестог, седмог и осмог разреда су после одржаног онлајн часа са упутствима и смерницама почели са истраживањем и могућим предлозима како да осмисле необичан пројекат.
   Вероучитељ је израдио импозантно јаје величине 170 цм и са одређеном подлогом припремио за осликавање. Кроз консултације са ученицима направили су договор и концепт  како ће приказати празник Цвети, Велики Петак, Велику Суботу и Васкрс. У горњој половини јајета смештене су иконографске сцене, а у доњем делу литургијски као и обредни елементи и сцене које прате прославу празника и Страсну седмицу.

  Како је пројекат успешно приведен крају, јавила се потреба да се на адекватан начин презентује у локалној заједници. Врло брзо материјал овог пројекта је стигао  и до градоначелника Краљева господина др Предрага Терзића. Он је прихватио идеју и дао предлог да васкршњи пројекат буде изложен на платоу испред градске управе – општине.  ЈКП „Чистоћа“  је показала добру вољу и у великој мери су помогли при транспорту и постављању ученичког пројекта. Поставку су употпунили цветним лејама, а вероучитељ је додао још неке васкршње елементе и симболе које су они укомпоновали у целину. Више медија и телевизијских кућа пропратило је овај вредан подухват ученика из Конарева.
   Овог Васкрса који ће бити прослављен у специфичним условима, ученици верске наставе су свом граду даровали поруку и честитку на радост свих и у славу Божију!

   Вероучитељ Милан Милутиновић
   извор: eparhija-zicka.rs
   - Ученици шестог, седмог и осмог разреда ОШ “Ђура јакшић” из Kонарева имали су задатак да истражују на тему припремних недеља Васкрса, празника Цвети, Великог петка, и Васкрса, а материјал су достављали мени. Ја сам њихове идеје и нацрте пренео на велико осликано јаје. Јаје је величине два метра и ове године ће у Србији бити највеће васкршње осликано јаје – појашњава за портал Kруг вероучитељ Милан Мулутиновић.
   Он додаје како би замишљена презентација можда била много лепша да је стање редовно, али и да су на овај начин, у условима ванредног стања и коронавируса који прети читавом свету, желели да покажу да “свака победа светлости и нека нова нада долазе после страдања и патње”.
   - Зато половина јајета на сликама има осликане сцене Великог петка, слике Христовог страдања и васкрсења, приказане обичаје и фолклор народа овог краја, а у другом делу је приказано како се код нас прослављају Лазарева субота, Цвети, а насликана је и традиционална краљевачка породица на васкршње јутро – појашњава вероучитељ Милан.
   Он је у име ђака ОШ “Ђура Јакшић” у Kонареву поздравио све грађане Kраљева поручујући:
   - Ово је прича сваког од нас и поздрав празнику, јер на овај начин – и ове године ипак имамо Васкрс у нашем граду!

   извор: www.krug.rs

Нема коментара:

Постави коментар