среда, 10. јун 2020.

Духовски уторак у Храму Светог Саве у Краљеву

„Јер где су два или три сабрани у име моје, онде сам и ја међу њима“ (Мт 18, 20).
   Владика Јустин је цитирајући наведене Христове речи отпочео своје пастирско обраћање сабрању верних. Владика нас је тим речима подсетио да се наша вера пројављује кроз заједницу и као заједница једних са другима и са Богом – у природи наше вере је да нас позива на литургијски сусрет у Цркви. Преносимо Владикину проповед:
   „Доћи у Цркву на Литургију, на јутарње молитве, да се запали свећа, доћи у Цркву поподне када се враћамо са посла, да целивамо иконе и запалимо свећу за дом свој, велика је ствар. Господ све то види и све цени. Долазимо у Цркву да се ослободимо својих тешкоћа, да се усавршимо, да се најпре очистимо, јер не може човек да се усаврши уколико се најпре није очистио. А Дух Свети, је тај који све у свему дела и који нам помаже у свим нашим корацима ка савршенству и ка Царству небеском.
   Стога када одлазимо са Литургије певамо: „Видесмо светлост истинску, примисмо Духа Светога, нађосмо веру истиниту, нераздељивој Тројици се клањамо јер нас је Она спасла.“ Тај Дух истинити, тај Дух Божији, примамо у Светом Причешћу, тј. у сједињењу са Телом и Kрвљу Господа Исуса Христа. Он све делује, све се Њиме усавршава. Он је тај животворни Дух који исцељује, који утврђује и који упућује на свако добро дело. Заиста је велики овај дан! У понедељак почињемо да бројимо седмице од Духова, и по томе видимо колико је значајан овај празник силаска Светога Духа на Цркву Божију. Нека Дух Божији, Дух Истине и животворни Дух посети све нас, и наше породице и нашу Отаџбину и нека нас све води и руководи ка Царству небескоме. Амин!“
   Владика је ове изговорио на Светој Литургији коју је служио трећега дана празника Свете Тројице у Храму Светога Саве у Kраљеву. На Светој Литургији Владики су саслуживали сви свештеници и ђакони братства Храма Светога Саве. Литургијско појање у византијском напеву предводио је појац, г-дин Иван Трајковић.
   Овим литургијским слављем смо полако почели да се опраштамо од Пентикостара и да прелазимо у онај део годишњег круга богослужења који се остварује кроз употребу Октоиха и месечних Минеја.

 Ђакон Стефан Милошевски
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар