четвртак, 29. март 2018.

Лазарева субота и Цвети


Гуча, Лазарева субота, Врбица, 2017.

   ЛАЗАРЕВА СУБОТА

   Субота уочи празника Цвети (који увек падају у шесту недељу Часног поста) посвећена је успомени на васкрсење четвородневног Лазара, и на улазак Христов у Јерусалим, где су га деца свечано дочекала и поздравила.
   Тада се у нашим храмовима у поподневним часовима служи вечерње богослужење, и у цркву се уносе млади врбови листари, тек улистали. Пошто се врба освети,свештеник народу дели гранчице, и затим се врши трократни опход око храма са црквеним барјацима, рипидама и чирацима. Народ обилази око храма уз певање тропара Лазареве суботе. Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу,па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, у цркву,купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата. Деца се радују,трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.
ИКОНОПИСНА РАДИОНИЦА МАНАСТИРА ЖИЧА

   УЛАЗАК У ЈЕРУСАЛИМ – ЦВЕТИ

   Исус Христос је проповедао о Царству Божјем. Свакога дана је било све више људи који су веровали у њега. Првосвештенике и фарисеје је обузео бес. Тражили су било какав разлог да Христа ухапсе. Приближавао се празник Пасхе, а Христос се спремао да пође у Јерусалим. Ученици су стрепели за његов живот и зато су га наговарали да не иде у Јерусалим. Христос је ипак пошао на пут јашући младо магаре. У Јерусалиму га је дочекао силан свет, а највише је било деце која су чистим срцем препознала Спаситеља. Поздрављали су га и махали палмовим гранчицама, узвикујући; „Благословен да је цар који долази у име Господње!“

Нема коментара:

Постави коментар