понедељак, 22. август 2016.

Мирослављево јеванђеље на изложби у Београду

   Мирослављево јеванђеље, најстарији сачувани ћирилски рукопис на старословенском језику и један од највреднијих примера рукописне грађе, биће изложено у Београду, у Галерији САНУ од 23. августа.
   Народни музеј у Београду наводи да ће то бити део поставке изложбе „Свет српске рукописне књиге од 12. до 18. века“.
   Јеванђеље настало у осмој деценији 12. века исписано је на 181 листу пергамента.
   По запису на крају тог рукописа, наручио га је хумски кнез Мирослав, брат великог жупана Стефана Немање, вероватно за своју задужбину, епископску цркву Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу на Лиму.
   Мирослављево јеванђеље је богослужбена књига с деловима четири јеванђеља распоређеним по редоследу читања током црквене године.
   Текст је исписан пером у две колоне, мрком и црном бојом, а већина наслова црвеном.
   Књига садржи 296 минијатура цртаних пером и четкицом бојених црвеном, зеленом, жутом и бијелом бојом и украшених златом.
   Тај рукопис је био у Манастиру Хиландар до 1896. године, када је поклоњен краљу Александру Обреновићу, приликом његове посете. Данас се чува у Народном музеју у Београду.
   Од јуна 2005. године, Мирослављево јеванђеље је уписано на УНЕСКО листу Памћење свијета.
   Изложба „Свет српске рукописне књиге“ је приређена поводом 23. Међународног конгреса византијских студија који се под називом „Византија – Свет промена“, одржава у Београду од 22. до 27. августа.

   извор: iskra.co

Нема коментара:

Постави коментар