понедељак, 10. јул 2017.

Света Архијерејска Литургија са рукоположењем у Храму Светог архангела Гаврила у Гучи

   Дана 9. јула/26. јуна 2017. године Господње, верни народ и свештенство нашег Светог Храма ималу су благослов да буду посећени од стране Епископа жичког господина Јустина који је началствовао Светом Литургијом и у чин ђакона рукоположио дипл. теолога Александра Јаћовића из Краљева.
   На Светој Литургији Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Милун Ивановић, Архијерејски намесник драгачевски, протојереј Радован Стевановић, старешина храма, јереј Момчило Славковић, јереј Милош Стокић из Деспотовца (Епархија браничевска) и протођакон Александар Грујовић. Литургији су присуствовали сви свештеници намесништва и председница Општине Лучани госпођа Весна Стамболић са својим сарадницима.
                                         
   Архијереј је у беседи, после прочитаног зачала Светог Јованђеља по Матеју, поучио како је велика борба сила зла против човека и његовог спасења. Борба против зла и добијање Царства Божијег води се и добија смиреношћу духа и светотајинским животом Цркве. Потребно је стално држати заповести Господње јер се само њима можемо избавити од злога. Ако смо везани за материјална богатства ту је срце наше, а Господ тражи срце чисто и дух прав. У таквог човека се усељава и даје му да препозна шта је добро, а шта зло.
   Овај свет је Господ предивно створио, али је човек својом злоупотребом изменио обличје овога света и  трчи за пролазним стварима, страстима и сластима. Дужни смо да се вежбамо у добром, да живимо Духом Светим, да читамо Свето Писмо, Житија Светих , дела Светих Отаца. Само онај који се веже за Творца има наду у вечни живот. Ништа лепше нема него кад човек има мир у души и радост у срцу. Пошто знамо да постоји зли, не треба да га се бојимо. Треба себе да се бојимо, јер нам нечастиви не може ништа учинити без наше сагласности. Само је Господ Бог Спаситељ и мимо Њега нема другога спаситеља, нема другога бога и нема другога утешитеља. Нека нас Он води у све дане живота нашег и да нас постави у Царство Небеско да тамо славимо Бога и све угоднике Божије, рекао је Епископ Јустин.
   На Светој Литургији се причестио велики број верних, а потом се приступило послужењу на коме је Епископа, свештенство и верни народ поздравио старешина храма протојереј Радован Стевановић.
   У молитви и  доброј вери да ће ускоро опет имати овакву радост, верни народ и свештенство су испратили свог Епископа укрепљени благодатним даровима данас добијеним.

    Протојереј Радован Стевановић
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар