четвртак, 14. март 2019.

ПОСТОМ ИЗРАЖАВАМО СВОЈУ ЉУБАВ ПРЕМА ГОСПОДУ

   Пост је установио Господ Исус Христос, који је и сам постио четрдесет дана и ноћи у пустињи, пре почетка свог проповедања о доласку Царства Небеског. Циљ поста је очишћење душе и тела. Прави пост има две стране: телесну и духовну. Телесни пост се састоји од уздржавања од "мрсне" хране, што значи да се у време поста не једу намирнице животињског порекла: месо, јаја, млеко и млечни производи, као ни млечне чоколаде и разни кремићи. У време посних дана се једе поврће, житарице, воће, морски плодови и по некад риба, а све се припрема на уљу или води, што зависи од тога који је дан у току поста. Духовна страна поста се састоји у: уздржавање од рђавих мисли, жеља, речи и дела, и умножавању молитава и чињењу добрих дела.
   Постом изражавамо своју љубав и веру у Господа, јер само онај ко поштује све заповести Господње, има истинску љубав према своме Творцу.
   Пост није само одређени период времена у којем се одричемо неке хране и забава. У данима поста праштамо свима који су нас увредили, кајемо се и исповедамо оно што смо ми урадили, а није било добро. Православни хришћанин није онај ко је то само по имену, него по животу и делима. Ако у срцу станују црне мисли и нема љубави, благости, праштања и тежње за добрим делима, узалуд се одричемо хране.
   Није добро ни довољно постити само прву и последњу недељу ( седмицу-седам дана) поста, сматрајући да смо тиме "одужили дуг". То је заваравање, које подсећа на мост чија је градња започела са обе стране реке, а средина остала празна. Таквим мостом се никуда не може проћи.

   СВЕТОСАВСКО ЗВОНЦЕ, бр. 3, 2019.

Нема коментара:

Постави коментар