понедељак, 23. јун 2014.

Манастири у Драгачеву: СВЕТА ТРОЈИЦА




Путем од Чачка за Лучане кроз село Дучаловиће стиже се до манстира Света Тројица.
Комисија Кнеза Милоша је 1836. године, имала задатак да набави писмене податке о постанку манастира у Србији, па доноси закључак да је манастир Тројице стар колико и Благовештење, за које се сматра да је из 13. века. Оно што се сигурно зна је да су га градили сретењски монаси.
 По својој лепоти манастир Тројице издваја се од других овчарских манастира. Црква са два звоника, конаци и зид око порте страдали су нешто због трошног земљишта, нешто од полава. Црква је обнављана у више наврата док коначно због своје трошности није запустела, 1896. године. После 1940 године Владика Жички Николај уз помоћ сретењског игумана Атанасија поново обнавља манастир да би у два маха 1941. године био бомбардован од Немаца. Коначно, 1979. године сасвим је обновљен. Црква је пример средњевековног стила рашке школе.
Посебну вредност целој грађевини даје кубе са богато обрађеним прозорима. Иконостас је рад Николе Марковића, из 1868. године. Од живописа сачуване су две фреске из 17. века: на уласку у храм представа Свете Тројице, а у унутрашњем делу Богородица са Христом.

КРОЗ СРПСКУ СВЕТУ ГОРУ, приредила Гордана Петковић, Чачак, 2002.


Путем од манастира Сретење до манастира Тројице

Нема коментара:

Постави коментар