уторак, 12. август 2014.

Свет књиге: СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ БУКВАР

Светигора, 2012.


Попут најбољег учитеља, Црква има задатак да негује дух и духовно јединство у свом народу, васпитава децу за љубав, не за самољубље образује их не само за стицање практичних знања из разних струка и стицања имања, него образује, обликује Божији лик у њима. Због тога је и настао овај Српски православни буквар који ћете радо читати и који ће постати важна књига у вашој торби. Он ће вас подучити да чините добро свакоме, јер је свако људско биће бескрајно важно и достојно поштовања. Чувајући свој језик и своје ћирилично писмо, нећете престати да разумете свој народ, нећете изгубити везу са својим прецима и нећете одрасти у отуђене и равнодушне људе.

Због тога вам драга децо, уз благослов, као језички и вјерски приручник, препоручујем овај буквар писан словом Ћириловим, словом које су ваши преци љубили, њиме дисали, њиме писали, надахнути тајном тросунчаног Божанства и вјечног слова Божијег кроз кога је, како каже највећи српски пјесник Раде, "све постало што постоји и чијем закону је све покорно"

Архиепископ Цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије
"Први српски буквар" инока Саве, јеромонаха у манастиру Дечани, штампан 1597. у Венецији.
Последњи примерак овог буквара изгорео је у немачком бомбардовању Београда 1941. године, када је изгорела Народна библиотека у којој је чуван


Нема коментара:

Постави коментар