среда, 22. април 2015.

Дан планете Земље, Ђаци из Ртију, Гуча, 22.4.2015.

учитељице: Светлана Јаковљевић и Оливера Станисављевић
Послушајте децо савете моје,
Лепо ће они вама да стоје,
Ако желимо планету лепу и чисту,
Не загађујте воду топлу и бистру.
Ето, то су вам савети моји
Тако ће дани бити лепши и бољи.
А папириће и друго смеће нека замени цвеће.
Земља је битна за сва бића жива,
Ето тако на свету све бива.
Многе биљке и дрвећа с' њом се хране
Љубичице, лале и руже процветале.
Ако ћемо се сладити, морамо и радити.
14(1). септембарПОЧЕТАК ЦРКВЕНЕ НОВЕ ГОДИНЕ

Од 1989. године овај дан се, на предлог Васељенског Патријарха, обележава као дан твари Божије, односно свега од Бога створеног. Овај празник пре свега подсећа људе на бригу о животној средини и природи уопште која је немарним, неодговорним и крајње нехришћанским деловањем човековим болно рањена и насилнички угрожена.
   Тим поводом се у седиштима свих Цркава, тј. практично у седишту сваке Епархије, служи коленопреклона молитва Господу да благослови "венац године", да сачува Православље у миру, да цела година протекне добро, да Бог све градове и сва места сачува неповређене, да заштити христољубиве владаре и народу Божијем дарује победу над противницима. Моли се и за победу Православља над кривоверством, за плодове земаљске, за здрав и "благорастворен" ваздух, добро време и избављење од свих невоља.
На овај дан (14. септембар)почиње црквена Нова година, односно започиње нови годишњи циклус призивања молитвеног заступништва светих по минејском, месечном, богослужбеном кругу.

извор:СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
ПОЧЕТАК ЦРКВЕНЕ ГОДИНЕ

Први Васељенски сабор определио је, да се година црквена почиње 1. септембра. Месец септембар је био код Јевреја почетак нове грађанске године..., месец збирања плодова и приношења жртава благодарности Богу. У време овога празновања Господ Исус ушао је у синагогу у Назарету, отворио књигу пророка Исаије и прочитао речи: Дух је Господњи на мени; зато ме помаза да јавим јеванђеље ништим; посла ме да исцелим скрушене срцем; да проповедам заробљеним отпуштење и слепим прозрење; да огласим годину милости Господње  и дан освете...Још је овај месец септембар знаменит у историји Хришћанства, што у њему цар Константин Велики одржи победу над Максенцем, непријатељем вере Христове, а тој победи следоваше слобода хришћанске вероисповести у целој Римској царевини. Дуго времена је и грађанска година у хришћанском свету рачуната као и црквена од 1. септембра; па се она пренела на 1. јануар, а најпре у западној Европи, а потом и у Русији у време Петра Великог.

Свети Владика Николај(Велимировић), Сабрана дела, Охридски пролог, Глас цркве, Шабац, 2013. 

Нема коментара:

Постави коментар