среда, 08. април 2015.

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК, 9. април

   Господ, окупивши ученике на Тајној вечери, у једном тренутку устаде, насу воду у умиваоник и поче, као прости слуга, да пере ноге збуњеним ученицима дајући им пример љубави и понизности. Затим је открио ученицима да је међу њима издајник, а онда је загонетно, да остали не би разумели, рекао Јуди: "Што чиниш, чини брже!".
   У наставку вечере Господ је узео хлеб, преломио га и рекао ученицима: "Примите, једите, ово је тело Моје које се за вас ломи ради отпуштења грехова. Ово чините за мој спомен". Затим, заблагодаривши Богу, узео је чашу вина и пружио је ученицима: "Пијте од ње сви, ово је крв Моја Новога Завета, која се за вас и за многе излива ради отпуштења грехова". Овим чином Господ Исус је установио велику тајну - Свето Причешће које се од те вечери па све до данас тајанствено врши на светој Литургији у православним храмовима широм света.
   Поучивши ученике, Господ је отишао са Петром, Јаковом и Јованом у Гетсиманијски врт на Маслинској гори. Осећајући скоро страдање, Христос им је рекао: "Жалосна је душа моја до смрти" а затим се удаљио и пао на колена молећи Бога Оца да Га избави од страдања: "Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе чаша ова; али опет не како ја хоћу, него како Ти!". Вративши се са молитве, затекао је уморне и уснуле ученике и пробудио их речима: "Устаните! Коначно је дошао Мој час! Син Човечији се предаје у руке грешника. Ево, долази Мој издајник!".
   У том тренутку из таме засија светлост фењера. Наоружани војници предвођени Јудом стадоше пред Христа: "Здраво, Учитељу!" рече Јуда издајник и целива Христа. Тада му Господ рече: "Пријатељу, зар целивом издајеш Сина Човечијега?". Војници везаше Исуса и одведоше на суд првосвештенику где Га без икакве кривице осудише не смрт. Господ је ћутке трпео сво ругање, ударање, пљување, бичевање...

Васкрс - празник над празницима, Знамење, Пирот

Нема коментара:

Постави коментар