среда, 2. септембар 2015.

Најстарија Библија биће изложена у Британском музеју

   Најстарији преживели примерак Библије биће изложен у Британском музеју у октобру.
   Рукопис, познат и као Синајски кодекс, потиче из четвртог века по Христу, према писању Кристијан Тјудеј.  Биће изложен у Музеју као део поставке која ће приказати какав су утицај имале хришћанска, јеврејска и муслиманска вера после владавине фараона.
   Библија ће бити изложена заједно са другим древним текстовима који су важне основе јеврејске и муслиманске религије.
   Синајски кодекс се чува у Британској библиотеци од када је дошао ту 1933. године, када га је совјетска  власт продала Британији да би скупила новац за други петогодишњи план. Његова позајмица Британском музеју чини да је сад други пут изнесен из Британске библиотеке од када је ту доспео 1933. године.
   „Величанствено је што су нам омогућили да га позајмимо“, рекла је Елизабет О`Конел, помоћни кустос у одељењу Британског музеја за древни Египат и Судан. „Ми смо узбуђени“.
   Скот Меккендрик, начелник западних рукописа Британске библиотеке, такође је искоментарисао важност овог вредног артефакта: „Од када је стигао овде 30-тих година, одувек је био један од највећих блага у нашој збирци.“
   Једини пут када је стара Библија била однесена из Британске библиотеке било  је када је склоњена у специјално направљену пећину у Абериствиту ради чувања за време Другог светског рата.

   Извор: Православие.ру
   /www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар