уторак, 8. септембар 2015.

Библијски хлеб

Израел - Према чланку објављеном на веб-сајту Библијска археологија(www.biblicalarshaeology.org), овога лета су чланови археолошког тима ангажованог на ископавањима у Тел Халифу(Tell Halif) у Израелу одлучили да направе старојеврејску пећ за печење хлеба која се помиње и у Светом Писму, односно танур(tannur - према Стронговом библијском конкордансу, ова реч помиње се 15 пута у Старом Завету), и да у њој испеку хлеб.
Пошто су саставили смесу земље и воде, извајали су на тлу ову глинену пећ, потом је испекли ложећи ватру у њој и око ње, и напослетку у њој испекли хлебове. Метода печења хлеба у овој древној пећници је врло примитивна - комади теста се лепе на унутрашњу страну танура, и када буду печени одвајају се од зида пећи. На сличан начин хлеб се и данас припрема понегде на Истоку, најпре у арапским земљама, а затим и у Авганистану и Ирану.
   Као и друга древна друштва, и стари Израиљци били су зависни од житарица, и то у толикој мери да је старојеврејска реч за хлеб, лехем(lechem -...), синоним за храну.

   ПРАВОСЛАВЉЕ, бр. 1163, 1.9.2015.

Нема коментара:

Постави коментар