петак, 8. април 2016.

Сабор Светог архангела Гаврила, 8. април

  Јеромонах Игнатије(Шестаков), ПОЧЕТАК НАШЕГ СПАСЕЊА

   У име Оца и Сина и Светога Духа!

   «Био је послат бестелесни слуга код чисте Дјеве. Непорочној је послат онај који не учествује у греху. Светилник је послат да најави Сунце Истине. Послата је јутарња светлост да буде претеча Светлости дана,“ – тако каже светитељ Григорије Богослов о догађају који данас прослављамо, о Благовестима Пресвете Богородице. Арханђео Гаврило је дошао код Пресвете Дјеве и саопштио Јој је да ће зачети у утроби од Духа Светог и да ће родити Сина Божијег. Овај догађај Црква назива главизном (почетком) нашег спасења, у тропару се каже: «Днес спасенија нашего главизна, и јеже от вјека тајинства јавленије...“ („Данас је почетак нашег спасења и откривање вечне тајне...“) Почетак, глава, основа нашег спасења.
Господ Син Божији долази у овај свет, рађа се, оваплоћује се од Пресвете Дјеве – то је почетак почетка нашег спасења. Благовести Пресвете Богородице представљају почетак јеванђељске радосне вести, оно што је људски род чекао, чему се надао, сам то не схватајући – спасење и долазак Сина Божијег на свет.
   Данас Арханђео Господњи чистој и непорочној Дјеви Марији доноси радосну вест.
   Благовести симболизују почетак нашег спасења. Зато Црква Божија ову икону приказује на царским дверима које су улазак у Царство Небеско.
   Ето који догађај нас је овде данас окупио. Смирење, чистота и покорност вољи Божијој представљају услов за сједињење с Богом. И управо ове врлине је у потпуности показала Пречиста Дјева. Она је као дар у име целог човечанства, као одговор Богу, принела Своју чистоту, непорочност, девственост и покорност вољи Божијој. И за све нас то је такође обавезан услов за сједињење с Богом, за сусрет с Богом: смирење и покорност вољи Божијој. Многи од нас су у свом животу добијали посебне благовести – радосне вести.
  То су могле бити неке световне, овоземаљске радости и послови... Господ нам је слао ове утехе. Рођење деце или срећан крај неке непријатне ситуације у нашем животу, неко достигнуће – то су такође мале, ситне благовести, лепе, радосне вести које нам дају снагу и храбре нас.
   Али највеће Радосне вести – Благовести – у нашем животу, у животу целог човечанства представља долазак у свет Сина Божијет, то је благовест спасења, Благовест Царства Небеског, Благовест вечног живота и вечне љубави у јединству с Богом. На овом свету нема ничег узвишенијег и лепшег од ове Радосне вести и она премашује, превазилази сваку срећу и радост, јер нема веће радости него што је радовање с Богом у Царству Небеском у љубави и јединству са свим светима и с Мајком Божијом.

   Амин.
   Благовести, 7. април 2014. године
   www.pravoslavie.ru

Нема коментара:

Постави коментар