субота, 28. јануар 2017.

Савиндан у Гучи

   Светом Литургијом у Цркви Светог архангела Гаврила, на којој су се ђаци основци причестили, започела је прослава Савиндана у Гучи. Свету Литургију је служио протојереј Радован Стевановић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Милуна Ивановића и ђакона Момчила Славковића. Началствујући свештенослужитељ и старешина храма протојереј Радован Стевановић, у беседи је подсетио на речи Патријарха Павла да, првенствено, треба да будемо људи, са вером и страхом Божијим и да пут Светог Саве треба увек да нам буде у срцу,  у мислима и у нашем животу и да нас води свему добром. Свети Сава је устројио Српску Цркву и средњовековну државу на темељима љубави, правде, вере, милости и свега доброг што краси хришћанина.  После сечења славског колача у храму, основци су учествовали у рециталу, а уз пакетиће са слаткишима,  на дар су добили и књиге о Свеом Симеону, Светом Сави, Светом Симону и манастиру Жичи.
   Након послужења у парохијском дому, у Основној школи „Академик Миленко Шушић“ и Средњој школи „Драгачево“, парохијски свештеници су у присуству професора, представника локалне самоуправе и ученика пресекли славски колач и одржане су Светосавске академије. У главном делу програму основаца, ученици су у улогама наратора, Светог Саве и његових родитеља приближили публици одлазак Растка Немањића на Свету Гору.
   У драмско-рецитаторском делу „Раскршће“, ученици Средње школе „Драгачево“показали су примере различитих изазова који данас постоје, а који у себи крију бројне опасности, као што су дрога, алкохол, негативни утицаји масовне културе и друго. Насупрот тим примерима, кроз казивање текстова о Светом Сави и његових поука о врлинама којима се човек преображава, показали су и колико им православље омогућава да се развију као здраве и целовите личности које ће бити у стању да увек раздвоје добро од зла.Ученици су са својим вероучитељима и професорима, холове школа украсили паноима посвећеним Савиндану.

СВЕТИ САВА

Свети Сава- Растко Немањић је био,
пре него што се замонашио.
Незаинтересован за владарску круну,
Растко се Светој Гори осврну.

Тада је постао Сава,
а после и прва српска архиепископска глава.
И учитељ он је био, 
разне мудрости у народу је ширио.

Са оцем је оживео манастир Хиландар,
а место где су Турци спалили његове мошти је Врачар.
Храм је подигнут у његову част,
док химну о њему певамо и данас.

                 Мирјана Славковић, V2

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар