понедељак, 17. април 2017.

ЈАЈЕ - РАЂАЊЕ НОВОГ ЖИВОТА

   Употреба јајета као симбола иде у далеку прошлост; у Месопотамији, Египту, Старој Грчкој, Јудеји, Риму...се веровало да је читав свемир, па и живот на нашој планети, настао кроз хаос проузрокован, праском или пуцањем великог космичког јајета. У већини култура јаје представља симбол рађања, здравља, плодности, пролећа. Као симбол живота, јаје је служило и као средство помоћу кога се живот стварао, чувао и одржавао и та његова улога се такође среће и у народној традицији Срба.
фото: Мошо Одаловић
Хришћанство је преузело симболику јајета релативно касно. Бојена јаја се помињу тек у 12. веку, а у Србији још касније, у 16. веку. Васкрс "ослобађа" човека, као што јаје симболизује рађање, стварање живог из неживог. Јаје наизглед подсећа на беживотни камен, али након 21 дана из нечег наизглед, мртвог рађа се живот. Мртволика љуска пуца, разбија се, и пиле које је лежало у њему 21 дан устаје. Христова гробница је била исклесана у стени, као мала пећина, а на Велики петак након Његовог полагања у њу, затворена великим каменом. Гробница је три дана била беживотна, мирна као велико камено јаје, након чега се десило оно што је променило ток човечанства, нешто једнако веровању древних народа да разбијањем космичког јајета настаје свет. У недељу рано ујутру жене мироносице долазе до гроба Христовог оплакујући мртвог Учитеља, али тамо затичу разбијен гроб као јаје, из кога је устао онај који је мртав лежао. Унутар те пећине забелео се бели анђео ( као беланце у јајету ) који им преноси најрадоснију вест, да је Христос устао - Васкрсао. Онај који је био мртав оживео је!
   Тако су јаја постала знак Христовог Васкрснућа, управо по тој својој усмерености новом животу. Када на Велики петак кувамо јаја и фарбамо црвеном бојом ( црвена је боја живота јер је и крв црвена ) изображавамо гробницу Христову запечаћену Његовом страдалном крвљу. Након три дана, у недељу ујутру, када је Христос васкрсао из отвореног, разбијеног, гроба и ми разбијамо јаја која су три дана мирно чекала да са њима једни другима објавимо радосну вест ХРИСТОС ВАСКРСЕ - ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ.

Вероучитељ Милош Живановић
Чачански глас, 13. април, 2017.

Нема коментара:

Постави коментар