среда, 14. август 2019.

Конзервација појаса „акичара“ из Ризнице манастира Студеница

 
   Народни музеј Краљево, већ седму годину, ради уређењу Ризнице манастира Студеница, кроз низ пројеката, који представљају фазе поступног рада, како на уређењу простора, тако и на конзервацији материјала. Међу многим вредним предметима је и појас од коже, тзв. „акичар“ чију је конзервацију ове године, обавила Народна библиотека Србије.
   Појас од коже, с металним апликацијама, украшен је полудрагим каменом, а настао је у некој од балканских радионица, током XVIII века. Формиран је тако што су на широки кожни пас аплициране правоугаоне плочице од бронзе, проламане у виду звезда. Ексери с кружним полулоптастим главама, металне розете и кругови, чине део декорације, али је главна целина на предњем делу. Начињена је употребом полудрагог камена, ахата и карнеола, смештеним у металне фасунге који су распоређени тако да формирају мотив крста, а појас је допуњен ливеним привесцима у облику точка са крстом и каменом у средини. По својој намени, био је женски.
   Кожа појаса је била пресушена, осипала се и крунила, па је Народни музеј Краљево преузео предмет из Студенице. Конзервација је уговорена са Народном библиотеком Србије, која је експертна за третман коже, али је укључен Народни музеј у Београду, за консултације за металне делове. Појас је комплетно третиран у Народној библиотеци Србије, чији тим конзерватора су чинили Тијана Васиљевић и Звонимир Ратковић , док је препоруке за третман метала дао Милан Чоловић, конзерватор Народног музеја у Београду.

   извор: Народни музеј Краљево

Нема коментара:

Постави коментар