петак, 16. август 2019.

ДРАГАЧЕВО И ЊЕГОВИ СЛАВНИ СИНОВИ: Свештеник Милисав Протић Гучанин

 
   На данашњи дан, 16.08.1910. године рођен је у Гучи Милисав Д. Протић Гучанин. Основну школу завршава је у Гучи, а пет гимназијских разреда у Чачку. Богословију је завршио у Битољу.
  Свештенички чин је примио је 21. децембра 1930. у Чачку. Службовао је у манастиру Клисура код Ариља од 1930 до 1937, а од тада до 1955. у Јежевици код Чачка. Године 1955. постављен је за секретара југословенског Удружења православних свештеника, а две године касније за пароха четврте парохије у цркви Светог Николе на Новом Београду где је остао све до смрти 1979. Бавио се и научним и књижевним радом.
   Најважнија дела су му: Под Бањицом црква Јежевица (1937), Драгачево и његови славни синови (1940), Јеличанке ,Књига о ђакону Авакуму и необјављени рукописи Историја Чачка и околине, Овчарско-кабларска средњевековна преписивачка школа.
   "Све је за време, а Бог довека", забележио је народну изреку протојереј Милисав Д. Протић у својој књизи Јеличанке. Проповедао је православну веру по Драгачеву. Драгачевце вери и Светом јеванђељу учио, а од њих народну мудрост слушао, бележио и потомству оставио.
   Милисав Потић Гучанин, по свом делу је један од најзначајнијих људи које Драгачево изнедрило у ХХ веку.

   Вечнаја памјат+

  Извор: "Историја Чачка" Горан и Данијела Давидовић;
  Д. Антонић, лист "Печат" бр. 447.
  извор: www.facebook.com

Нема коментара:

Постави коментар