среда, 29. јануар 2020.

Савиндан у Гучи


   На Савиндан су основци и средњошколци испунили Храм Светог архангела Гаврила у Гучи. Свету Литургију је служио јереј Милун Стефановића , уз саслужење протојереја-ставрофора Милуна Ивановића и парохијског ђакона Александра Јаћовића.  Ученици су певали Химну Светом Сави, а након богослужења и резања славског колача су казивали стихове. Том приликом су им подељени пакетићи.

                                                     

   Након послужења у парохијском дому, прослава је настављена резањем славског колача у школама и  програмима у препуној сали Центра за културу и спорт општине Лучани. Најпре су ученици Основне школе „Академик Миленко Шушић“ извели програм посвећен путовањима Светог Саве, који су припремиле професори српског језика и књижевности Ангелина Икодиновић и Kатарина Јанковић.
 
   Ученици Средње школе „Драгачево“ су у вечерњим сатима на свој начин осветлели лик првог српског архиепископа, у оквиру програма под називом „Осма врата Жиче“, надахнутим песничком поемом Милоја Радовића „Мала прича о великој Жичи“. Програм је припремила професор српског језика и књижевности Неда Пуношевац у сарадњи са наставницима верске наставе и ликовне културе.
                   


   У сусрет Савиндану, у Основној школи „Академик Миленко Шушић“, професори српског језика и књижевности Милица Матовић и Kатарина Јанковић су  реализовали програм Светосавске недеље, а ученицима верске наставе на часу веронауке су подељена прва четири, од укупно 10 бројева која ће добити, православног дечијег часописа „Светосавско звонце“.
   У уторак 27. јануара, протојереј-ставрофор Милун Ивановић и ђакон Александар Јаћовић поделили су пакетиће деци у вртићу „Бамби“.
   Примерци часописа „Светосавско звонце“ и пакетићи деци су даровани уз помоћ општине Лучани, а на иницијативу председника Миливоја Доловића.

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар