недеља, 7. март 2021.

Летња школа, Враћевшница, 2020.


   Летња школа Враћевшница, реализује се у форми видео радионице намењене деци школског узраста у дијаспори. Учесници радионице су ђаци ОШ у Враћевшници који се на овај начин обраћају својим вршњацима у региону и свету, предстваљајући себе и свој крај. У околностима када је нашим сународницима у расејању тешко, или чак и немогуће, да посете матицу мале видео-радионице један су од начина на који се одржава њихова веза са земљом порекла и матерњим језиком.

   Прва радионица која се одржава 2020. године има за циљ да децу из дијаспоре упозна са основним чињеницама о месту Враћевшница: о томе како је настала, како је добила име, институцијама које у њој постоје, становништву и тд. Намера учесника пројекта да се радионица одржава сваке године кроз уже тематске целине: српски језик и књижевност, природне и географске одлике, историјско наслеђе, нематеријална баштина, стари занати…

   Истовремено, у организацији партнерских удружења из света, наша деца из дијапсоре ће као свој одговор снимати своје видео прилоге у којима ће својим вршњацима из матице представити своју средину.

   Циљ пројекта је упознавање наше деце из дијаспоре са историјским, културним и природним одликама једног дела Србије, као упознавање деце из Србије са свакодневицом вршњака који живе у свету.

Нема коментара:

Постави коментар