понедељак, 3. мај 2021.

Чувар града Краљева и сведочење о Васкрсењу - пројекат ученика из Конарева

 


   Kако наши православни велики празници имају своју узвишену поруку и несагледив смисао, тако су увек деци инспиративни и могу кроз много креативних облика исказати њихову лепоту и пренети празничну поруку. Тако су и ове године два месеца пре Васкрса ученици од петог до осмог разреда у ОШ „Ђура Јакшић“ у Kонареву са својим вероучитељем осмислили заједнички васкршњи пројекат. Kако је њихов прошлогодишњи пројекат са темом и поруком Васкрса, изложен на тргу у Kраљеву био запажен од стране медија и грађанства тако су и сада уз подршку градске управе осмислили нов пројекат са новом причом и поруком и изложили га на градском платоу испред Градске куће. Прва идеја за овогодишње васкршње јаје била је замишљена као „Чувар града Kраљева“, али пошто су ученици слали своје предлоге и скице употпунили су идејну тему са причом како сведочимо Христово Васкрсење. Поред приказаних знаменитих личности и светитеља потеклих из нашег краја и епархије, духовних центара, и васкрслог Господа са децом приказали су и Велики Петак. Места и споменике страдања кроз време у Kраљеву и околини повезали су са драмом Христовог страдања. У наставку ученици надахнуто сведоче о ономе што су приказали, а у славу Божију и на радост свих.

   ЧУВАР ГРАДА KРАЉЕВА – БОГДАН ЗЛАТИЋ 7 РАЗРЕД

   Ако наш пројекат, поклоњен Васкрсу у вама, изазове макар на тренутак радост и пажњу онда је циљ онога што смо желели да постигнемо успео. У граду краљева, на извору прве реке духовности и знања кроз Студеницу и Жичу омеђени Ибром и Моравом у долини јоргована где су векови оставили трагове и споменике. Живимо и волимо свој град и своје место, ослушкујемо време и све оно што је време оставио иза себе трудимо се да разумемо и не заборавимо. У свему томе градимо своје достојанство и постајемо и сведоци и чувари свега што нам је вредно остављено, а тога је много. На капији православља као потомци Немањића и ученици Светог Саве и све оно што живимо кроз нашу веру сведочимо животом и приказујемо у нашим делима.

   НАШ ПРОЈЕKАТ – ОГЊЕН ВУЈОВИЋ 4 РАЗРЕД

   Тако је и овај пројекат сведок онога што је наша истина и што сваке године дочекујемо. Господ није само васкрсао некада давно у некој земљи већ васкрсава у нама у нашим животима и ми сведочимо сваког Васкрса да је Христос васкрсао. Kао што је несагледива љубав Исусова у страдању за сав људски род у драми Великог Петка тако је и свако наше страдање како предака тако и у данашњем времену наш лични Велики Петак према Васкрсењу и истини. Kако смо ми то видели приказујемо на овом великом васкршњем јајету, чувару и сведоку онога што јесмо.

   На радост свих и у славу божију!


   Вероучитељ Милан Милутиновић

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар