недеља, 20. јун 2021.

Духовданска литија у драгачевском селу Вичи

Дана 20. 6. 2021, на празник Силаска Светога Духа на апостоле, у драгачевском селу Вичи одржана је друга по реду литија кроз сеоске улице. Обележавање празника започето је литургијски, у присуству великог броја народа и гостију са стране. Многи верни приступили су Светој Чаши, те су сјединивши се са Христом у пуном смислу прославили овај величанствени празник, који се сматра рођенданом Цркве.

    Отац Немања Матејић, парох вички, у својој беседи нагласио је значај организовања литија, које се спроводе још од самих почетака хришћанства. У Вичи литије нису организоване дуго година, све до прошле године, када је отац Немања подстакао парохијане да сви заједно организују овакав догађај на празник Духова. Такође, говорио је о неопходности одржавања подарене нам благодати Светога Духа. Христос нас је позвао да будемо савршени, те нас је привео Свом небеском Оцу. Управо данас је празник када се сећамо силаска Светог Духа на апостоле у виду пламених језика, након чега су они почели активно проповедати Реч Христову на просторима Римског Царства, али и шире. Многи од Христових ученика су мученички страдали, али су упркос томе Литургије редовно служене и хришћани су их посећивали.

    Отац Немања је позвао народ да се угледа на најстарије хришћанске заједнице, у којима су одржаване службе Богу иако је то било забрањено. Указао је на чињеницу да данас није забрањено да одлазимо у Цркву, али се то не чини у довољној мери, чиме се занемарује значај остваривања реалне заједнице са Богом, која се може успоставити на Литургији. После службе Божије започета је литија, у којој су учествовали и ученици ОШ „Марко Пајић“ у Вичи. Ученици су носили иконе и певали духовне и родољубиве песме. Након повратка у порту Храма Светог пророка Илије, подељена је нафора и уприличено пригодно послужење.

    Дарко Стевановић, дипл. теолог

      извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар