уторак, 10. август 2021.

ЗНАЧАЈ ВИЧКЕ ЦРКВЕ КАО ДЕЛА ДУХОВНОГ БОГАТСТВА ДРАГАЧЕВСКОГ КРАЈА

    Црква није од овога света. Њен темељ и идентитет је сам Господ Исус христос. Црква је свето сабрање на литургији са својим епископом и свештенством. Литургија се поистовећује са црквом. Црква спасава цео свет и све људе који духовно узрастају у њој. Њена главна улога јесте спасењ света и човека. Учешћем у цркви ктоз Свету тајну причешћа, ми потврђујемо ту истину. као што црква то чини на глобалном нивоу, тако чини и свака локална заједница широм света, па и у Вичи. У оквиру својих парохијских граница ова црква већ 90 година пројављује људима Царство Божије кроз литургију, што је њена кључна улога и значај. Позива све људе на учешће у светој литургији и позива их на спасење. Напојени духовношћу и значајем улоге коју црква има, мештани овог села сазидали су велелепни храм и посветили га великом старозаветном пророку Светом Илији.
      Црква је током времена сабирала своје парохијане, али и све људе који долазе из других крајева око Христа и у Христу. Она је била и остала место радости, место сусрета и место духовне употпуњености. у њој су се крстили и венчали многи парохијани. Она је и данас место окупљања на недељним и празничним литургијама. Црква у Вичи је доследна у окупљању свог народа приликом важних животних догађаја. Ниједан значајнији догађај не збова се ван цркве и њене порте, чиме се негује духовност, саборност и култура овог места. Празници као што су Духови, Видовдан, Илиндан и Савиндан прослављају се уз велики број парохијана и гостију са стране. Сви они воле цркву у Вичи, јер многима је она била место крштења, венчања и првог причешћа. У њој се народ окупља и ради корисних духовних разговора, који се убављају након литургије у црквеној сали.
      Поред тога што црква у Вичи окупља свој народ на литургијама, пројављује Царство Божије и позива људе на спасење, она је и земаљска институција, саграђена од цигала, трудом и радом својих мештана. Стога црква негује и добротворну делатност у оквиру своје парохије. Често се сакупља помоћ за одређене породице или појединце. За бадње вече се припремају пакетићи за сву децу. И у овом домену земаљске институције, она пројављује своју духовну димензију. Црква организује и поклоничка путовања као део мисионарске делатности. "Видовдански духовни сусрети" представљају манифестацију кроз коју црква негује српски идентитет, преноси и чува дух традиције и поучава свох народ. Народ је чувао цркву и црква је чувала свој народ. Њен значај је за ово место непроцењив, јер окупља народ, поучава и нуди му вечне вредности. У тренутном поретку света, где су многе вредности изгубљене и где се стреми себичном остваривању личних амбиција, црква представља место у коме се човек препорађа, обнавља себе и проналази духовну равнотежу. Долазећи у овај храм на литургије, људи осећају међусобну припадност, где су сви браћа и сестре, а заједно деца Божија. То је главна улога и духовни значај не само цркве у Вичи, већ свих цркава на свету. Описујући историјски значај вичке цркве, намеравали смо да дочарамо читаоцима шта је црква као живи организам, као Тело и Крв Христова. Хришћани вичког краја вековима су показивали примером свог овоземаљског живота шта значи бити део цркве на чијим сигурним темељима улазимо у Царство Божије.

јереј Немања Матејић, Црква Светог пророка Илије у Вичи, 1931-2021.
Библиотека општине Лучани, Гуча, 2021.
                                     Вича, 1/2. август, 2021.
Видовдан, 2021.

Нема коментара:

Постави коментар