среда, 1. септембар 2021.

Молебан за почетак школске године у Храму Светог Саве у Краљеву

      Вечерас је, хвала Богу,  мноштво деце испунило простор испод сводова Храма Светог Саве. Школарци су, помало снебивајући се, какви умеју да буду кад дођу у Цркву јер знају да треба да имају поштовања и да буду мирни, а није им баш у природи да буду мирни, учествовали у богослужењу примајући благослов Цркве и благослов Божији за наступајућу школску годину. Људи којима је поверена служба проповедања Речи Божије, често, са болом у души, помишљају како су сви трудови узалудни и како у нашем народу неће поново успети да се разгори жар вере. Међутим, Бог нас, кад год се организује неки овакав догађај, или кад год је неки велики празник, па чак и сваке недеље, демантује и показује да се Он Својим начинима итекако брине и призива људе, и децу, и млађе и старије, у Цркву. И заиста смо и овога пута имали прилику да видимо пројаву те бриге Божије видевши у Цркви малене другаре за које је Христос рекао када су их одгуривали од Њега: „Пустите децу да долазе к мени јер је таквих Царство Божије. Заиста вам кажем уколико не примите Царство Божије као мало дете што га прима нећете ући у Њега.“ Ипак, дакле, има наде за нас…
   Вечерашњи догађај је, својим присуством и учешћем, увеличао наш Владика Јустин, који је након богослужења, дечици упутио неколико лепих речи, којима их је подсетио да би требало на свему да буду захвална својим родитељима, на томе што су им подарили живот, али, на крају крајева, и на томе што су их ове вечери довели у Цркву да се помоле Богу, јер свако велико дело треба отпочињати молитвом милостивом Богу за помоћ. Рекао им је да смо се сви молили за њих да буду на понос и на радост својих родитеља, своје Цркве; да својим животом сведоче православну веру и да остану православни и да врлинама и добротом проткају своје животе. Јер Господ наш је Бог врлине и Бог доброте. На самом крају, Владика им је пожелео да у школи напредују у знањима али увек заједно са врлином и добротом и призвао је благослов Божији на њих и на њихове родитеље.

   После завршеног молебана уследио је радостан жамор присутних јер је Владика благосиљао и шкропио децу и све присутне освећеном водицом, док су свештеници делили пакетиће који су припремљени, по благослову Владике, а залагањем и трудом о. Радоја и свег братства.

   Ђакон Стефан Милошевски

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар