четвртак, 16. октобар 2014.

ЖИВОТ У СВЕТИМ ТАЈНАМА

   Син Божији Господ Исус Христос је дошао на земљу и живео као један од нас. Он је из љубави према нама, да би нам подарио вечни живот, умро и васкрсао. Када се вазнео на небо, Свети Дух је сишао да ојача Цркву коју је он основао.
Господ Исус Христос живи са нама кроз Цркву. Живот цркве је света Литургија - заједничка служба и центар свих тајни цркве.
Наш живот у Цркви почиње и одвија се кроз:

1. Свету тајну Крштења, којом постајемо чланови Цркве. Крштење је ново рођење.

2. Свету тајну Миропомазања, којом примамо дар Духа Светога за узрастање у вери.

3. Свету тајну причешћа, којом примамо Господа Исуса Христа - храну за вечни живот.

4. Свету тајну брака, којом се благосиља почетак породичног живота.

5. Свету тајну  свештенства, којом се постављају на службу (рукополажу) оних који настављају дело светих апостола (ђакони, светеници, епископи).

6. Свету тајну покајања, којом се сећамо наших грехова, исповедамо их и молимо се за Божији опроштај (помирење са Богом)

7. Свету тајну Јелеосвећења, којом добијамо помоћ Божију када смо болесни.

Живети значи дисати, кретати се, гледати, слушати...Али шта значи живети као хришћанин? Значи гледати Христовим очима, слушати Христовим ушима и мислити Христовим умом, волети све око себе као што Он то чини.  

 

   На почетку свете тајне крштења свештеник три пута крстолико дува у лице ономе који се крштава. Осењује га три пута знаком крста и стављајући руку на његову главу чита молитву. Тим чином, ставио је до знања да ћемо ми убудуће на посебан начин припадати Богу.
   Знаком крста свештеник нас је обележио знаком свих људи који верују у Бога Оца, Сина и Светога Духа. На крштењу је присутан и кум.

крст - оруђе мученичке смрти Господа Исуса Христа које је постало симбол спасења и знак победе над смрћу и ђаволом. Крст је увек знак који користимо да покажемо нашу веру у Бога.
 

љубав, љубити (волети)

највећа хришћанска врлина и заповест
 
"Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свим умом својим и свом снагом својом .
Љуби ближњег свога као самога себе"

Бити хришћанин значи, пре свега, волети.


васкрсење

оживети, победити смрт

Вера у васкрсење је основа православне хришћанске вере. Господ Исус Христос поново ће доћи на земљу, као што је обећао. Тада ће сви оживети и настаће Царство Божије коме неће бити краја.
 

Литургија је реч грчког порекла и значи служба Богу и служба Божије. Често се назива и евхаристија што значи благодарење. Литургија је најважније богослужење Цркве на којем се окупљају верници једног града или села око једног епископа, ако нема епископа, око свештеника. У Православној цркви служи се Литургија по текстовима светог Јована Златоустог, светог Василија Великог, светог Григорија Двојеслова, која се другачије назива Литургија раније освећених дарова, и др.

Свештеник Радован Парезановић, ПРАВОСЛАВНА ВЕРОНАУКА 4, 2007.


Нема коментара:

Постави коментар