петак, 10. октобар 2014.

Свет књиге: ПРАВОСЛАВНА ЧИТАНКА

Православна читанка за први разред основне школе, монахиња Нина Неранџић и Ана Савковић, илустрације мр Весна Моравић – Балкански, Рашка, Манастир Градац 2008.


„Све читанке, канда, мало личе, али ова прича православне приче...“ тако почиње ова књижица на какву се дуго чекало. Као што се каже у уводним стиховима ово је права читанка, прилагођена дечијем узрасту, само што се у њој говори о Богу. Урађена је са много љубави и са добрим познавањем педагогије.
Кроз четири питко разрађена дела: „У свету љубави“, „Бог и свет“, „Божији дом“ и „Литургија“ прваци се нежно уводе у Цркву. У томе помаже мноштво илустрација, па чак и духовито смишљена „филмска трака“ са Христовим животом, испричаним примерено узрасту коме се књига обраћа. Духовито смишљени знаци указују деци када се ради о разговору, када о питањима, шта треба посебно да се упамти (то, например, означава сличица једног помало забринутог слона)... У књизи су и налепнице које ће помоћи деци да науче нешто и док се играју.
Мање примедбе – углавном у вези са повременом разнородношћу илустрација и графичким дизајном на коме би се још могло порадити – вероватно неће спречити мале кориснике књиге да је заволе. Књига одише ведрином. Ако је ту и тамо можда и прешарена – није страшно.

Још нешто: први део књиге „ У свету љубави“, разрађен је изузетно поступно а истовремено занимљиво – прави методолошки узор за приступ деци тог узраста. У следећим поглављима књига остаје љупка и занимљива али ауторке као да су помало изгубиле стрпљење, па су теме увођене са нешто мање припреме и разраде. Ову примедбу стављамо искључиво због тога што искрено желимо да ауторке наставе рад на сличним књигама и да не одустану од даљег подизања квалитета уџбеника (приручника) и њихове још боље комуникативности.
Надамо се да је ова мала шарена ласта од књиге знак надолазећег пролећа – креативног таласа уџбеника и приручника за наставу веронауке који нам је итекако потребан.

Нема коментара:

Постави коментар