петак, 24. октобар 2014.

САЈАМ ШКОЛСКОГ ИЗДАВАШТВА

Четврти сајам школског издаваштва Моравичког округа, Гуча, 24. октобар 2014.
ГУК (Гучки ученички кутак), први број обновљеног школског листа, 2014.
 

1 коментар:

  1. М. Луковић, "Просветни преглед", 13/20. новембар, рубрика Догађаји

    У галеријском простору Музеја трубе у Гучи, Школска управа Моравичког округа, Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Чачак и Основна школа "Академик Миленко Шушић" Гуча, у сарадњи са Центром за културу и Туристичком организацијом општине Лучани организовали су Четврти сајам школског издаваштва Моравичког округа. Поред школских листова, књига, диплома, плаката,захвалница,флајера, видео и аудио издања који су испунили лепо уређене штандове Гимназије из Чачка и Средње школе "Драгачево" из Гуче и основних школа из Гуче, Чачка, Ивањице, Катића, Горачића и Горњег Милановца и представљања основних и средњих школа сликом и речју, бројни посетиоци сајма, наставници и ученици, видели су и краћи програм ученика школе домаћина и представљање новог такмичења у изражајном читању. ово такмичење је прошле године покренуло Друштво учитеља Ивањице за ученике трећег и четвртог разреда на територији општине, а прерашће у окружно такмичење за ученике трећег, четвртог и петог разреда. Претходиће му стручно усавршавање, у оквиру кога ће се учитељи и наставници упознати са пропозицијама такмичења.
    Сајам је отворила Љиљана Ковачевић, директор Основне школе "Академик Миленко Шушић". Према њеним речима, организовање овог сајма било је мотив да школа обнови прекинуту традицију издавања школског листа, па је тако изашао и први број листа "ГУК - Гучки ученички кутак". Како је навела Љиљана ковачевић, иако сајам има делимично такмичарски карактер, он је права прилика да се школе међусобно сретну и упознају, да размене идеје, унапреде сарадњу, а уједно и да прикажу све оно што су ученици и наставници стварали.
    Слађана Мијатовић из Школске управе Чачак истакла је да је сајам школског издаваштва културна и образовна манифестација и да су четири године у образовању период током кога се може много научити и напредовати, а да се тај напредак и развој и после тог циклуса наставља. Она се захвалила просветној саветници Данијели Ковачевић Микић, која је сајам покренула у школској 2010/2011 години и са истим ентузијазмом учествује у његовој организацији.
    Надахнутом беседом, присутнима се обратила и Верица Тадић, завичајни писац и члан Удружења књижевника Србије.
    По одлуци представника свих школа које су учествовале на сајму,награда -уметничка слика и семинар за запослене- за најуспешнију промоцију школе и најбоље уређен штанд припала је Основној школи "Академик Миленко Шушић" из Гуче.Награду је уручила Горица Станојевић, директорка Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању из Чачка. Она је истакла да је од посебне важности што је на сајму присутан велики број деце. До Савиндана следеће године жири у саставу проф. др Светислав Марковић, иницијатор и уредник монографије о ђачким листовима Моравичког округа која је у изради, Оливера Недељковић, библиотекар Завичајног одељења Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис", проф. српског језика и књижевник, писац и песник и Тања Вуковић, новинар, одлучиће које школе ће бити награђене у категоријама најбољи основношколски и најбољи средњошколски лист и издавачки подухват године.
    Основни циљеви Сајма школског издаваштва су: унапређивање ваннаставних активности, подстицање ученичког предузетништва и функционалне примене знања, развијање партнерских односа унутар локалне заједнице, промоција (маркетинг) школа и добрих примера праксе, неговање етоса...

    ОдговориИзбриши