субота, 9. мај 2015.

Беседа о Христу као потврди свега добра

Ја син Божји Исус Христос којега ми вама проповедасмо ја и Силван и Тимотије, не би да и не, него у њему би да (II Кор. 1, 19)

  Христос није светлост и тама него само светлост. Христос није истина и лаж него само истина. Нити је Христос живот и смрт - Он је само живот. Нити је Он моћ и немоћ - Он је само моћ. Нити је Он љубав и мржња - Он је само љубав. Он је да за свако добро и у Њему нема колебања између да и не. Његова је наука сва чиста, сва истинита, сва светла, сва човекољубива. Његов пут је тачно просечен, и Он не допушта нагињање ни лево ни на десно. Ни сенка од греха не може се зауставити на науци Његовој, нити наћи места на путу Његовом. Његова личност је ваплоћење добра; у Њему је, а све што је греха, лажи, злобе и неправде, ван Њега је.
   Такву науку, такав пут и такву личност проповедали су апостоли Божји - науку која означава потврду добра и откриће безмерног мајдана добра; пут који води к остварењу и вечној наслади тога добра; личност која у Себи садржи све добро и сву потврду добра.
   Држимо се, браћо, и ми те јединствене Личности, тог јединственог пута и те јединствене науке.
   Свесилни Господе, помози нам силом Духа Твога Светога, да би и наш малени живот на земљи био потврда а не одрицање добра. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Свети владика Николај, Охридски пролог, Глас цркве, Шабац, 2013.

Нема коментара:

Постави коментар