среда, 15. новембар 2017.

КО ЗНА?

   Једна млада жена, која је убрзо требала да се уда, запита се: „Ко зна да ли је он заиста прави човек за мене?“
   Млади пар, у очекивању детета, запита се: „Ко зна хоће ли дете бити здраво?“ „Ко зна?“ То је питање које тако често постављају – само Бог зна колико често – потиштени, они који броје дане у болесничкој постељи, они који мисле да нема љубави, да никог није брига. Ко ме познаје у овом огромном свемиру?
   Исус је рекао: „Зна Отац ваш небески...“ (Јеванђеље по Матеју 6, 32). Библија нам говори да Бог све зна. Теологија има одличну реч за то: свезнање. Свети Матеј каже да је Бог пребројао и познаје сваку длаку на нашим главама. Свети Лука каже да ни један врабац не падне на земљу ако то није Очева воља. Свети Јован нам говори да Он позива именом сваку овчицу своју. Није Божија намера да створи децу и остави их саме да лутају светом. „Зна Отац ваш небески...“
   Бог зна, Бог брине. Али, како Он брине? Да ли Он брине о целом космосу на неки безлични начин? Не! Како отац брине о својој породици? Као о породици? Не. Он воли своју супругу Јану, свог сина Јована, своју кћи Драгану. Исто је и са Божијом већом породицом. На неки начин, који надмашује наше поимање, Бог воли и познаје сваког човека по имену. Он брине о животу сваког од Његове деце. То би морало да утиче на наше мишљење о себи, али и о другима.

   Каленић, бр. 5, 2017.

Нема коментара:

Постави коментар