понедељак, 2. јул 2018.

Канонска посета Епископа Јустина Лучанима

     На дан када наша Света Црква прославља успомену на Свете мученике Леонтија, Ипатија и Теодула, лучански Храм Светог Саве посетио је Епископ жички Г. Јустин, а на радост верног народа и свештенства ове варошице као и целог Драгачева.
    Преосвећеном Владики саслуживали су: протојереј-ставрофор Милун Ивановић, архијерејски намесник драгачевски, протојереј-ставрофор Ненад Величковић, архијерејски намесник пожешко-ариљски, протојереј-ставрофор Милисав Вујовић, умировљени парох лучански, протојереј Мирчета Крупњиковић, јереј Мирослав Миленковић, јереј Раде Марић, старешина храма у Лучанима, новорукоположени ђакон Небојша Вукадиновић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Александар Јаћовић.
    Епископ Јустин је у својој беседи говорио о нашем труду и подвигу задобијања Бога у овоме свету који, како Свети апостол Павле каже, сав у злу лежи. Господ каже да и Дух Свети сведочи о постојању Христовом али и ми смо данас сведоци Христови. Свет мрзи хришћане зато што је прво омрзнуо самог Бога, зато што свет не може да постоји без Њега. Једино што Господ Бог хоће је да сви људи дођу до познања истине и да се спасу. Хтео је и да наши прародитељи вечно живе и да заједно са Њим овај свет граде и изграђују. Да смрт коју су они изабрали својом слободном вољом не би била вечна, Господ је једном у времену страдао за нас и крвљу коју је пролио искупио све наше грехе.
     Потврда нашег постојања огледа се у другоме и не може постојати без другог и ван другог. Свето писмо нам говори и то да у овом свету постоји и непомјаник, свезли, лукави сатана. Он пак нема моћ да на силу натера човека да уради нешто ако то не жели, али може да га наговара, да му приказује искривљену стварност, да га обмањује. Ипак, ако смо се ми хришћани испунили силом Божијом он је немоћан. Постом, исповешћу и Светим Причешћем, ми душу своју спремамо за живот вечни. Они који су далеко од Бога, често припремају терен да ђаво уђе и направи велику штету. Господ као Цар царева и Господар господара победио је све и зато не треба да се бојимо, већ да своју наду полажемо на Њега и на Светитеље Божије. Нека Господ Бог удаљи све нечисте силе из душа наших, их породица наших, из отаџбине наше, да влада љубав према Богу и према ближњем и само тако припремаћемо се за Царство небеско које почиње још овде, на земљи. Ако је срце наше окренуто Царству небеском то ћемо добити, а ако се везало за било шта земаљско, ту му је место.
    Досадашњи ђакон косјерићки Небојша Вукадиновић рукоположен је у току Свете Литургије у чин презвитера.
     Након Свете Литургије, Његовом Преосвештенству се на послужењу а потом и на свечаном ручку који је уследио придружило свештенство и верни народ као и председница Општине Лучани Весна Стамболић. Домаћин, старешина јереј Раде Марић се захвалио Епископу на радости и благодати коју је донео својом посетом и позвао га да своју паству убрзо поново посети.

    Александар Јаћовић,
    ђакон гучки
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар